Grieķijā dzīvojošs latvietis šokē ar stāstu par notiekošo Atēnās

tautaruna.lv 9.augusts 2021, 17:30
 
AP/Scanpix/LETA
Dienvideiropā un Turcijā joprojām plosās postoši mežu ugunsgrēki. Ļoti smaga situācija ir Grieķijā, kur liesmas ir ielenkušas Atēnas, iznīcinot simtiem māju un piespiežot tūkstošiem cilvēku evakuēties, vēstīts Ulda Ķezbera un Inas Strazdiņas materiālā LTV.

Spēcīga vēja dzītas liesmas ir pārņēmušas Grieķiju. Visā valstī pašlaik plosās vairāk nekā 100 mežu ugunsgrēku. Tie izcēlās, kad Grieķiju skāra lielākais karstuma vilnis vairāk nekā 30 gadu laikā, kas atnesa arī ilgstošu sausumu.

Galvaspilsētas Atēnu priekšpilsētā Trakomakedonesā varas iestādes nedēļas nogalē lika evakuēties vairākiem tūkstošiem iedzīvotāju. Nelielajā pilsētiņā gandrīz pilnībā ir nodeguši desmitiem namu un automašīnu.

Evijas salā sestdien vairāki simti cilvēku no liesmām patvērās uz prāmja. Arī Grieķijas otru lielāko salu jau vairākas dienas ir pārņēmuši plaši mežu ugunsgrēki, kuru dzēšanā ir iesaistījušies ne tikai ugunsdzēsēji, bet arī vietējie iedzīvotāji. Evijā pilnībā ir iznīcināti vairāki ciemati, bet kopumā šajā nedēļā no salas ir evakuēti vairāk nekā 2000 cilvēku.

Liesmas ir sasniegušas arī Olimpijas pilsētu, ko uzskata par antīko olimpisko spēļu dzimšanas vietu.

Latvijas pagaidu pilnvarotais lietvedis Grieķijā Ģirts Jaunzems sarunā ar Latvijas Radio situāciju Grieķijā raksturoja kā ļoti dramatisku:

“Mums Atēnās jau četras dienas pelni krīt uz galvas, ir dūmu smaka.

Es dzīvoju Atēnu nomalē, vakar bija pirmā nakts pēdējo četru dienu laikā, kad es no mājas jumta neredzēju liesmas. Skati ir apokaliptiski. Ir jāseko ziņām. Civilās aizsardzības ministrija aktīvi darbojas rajonos, kuriem tuvojas liesmas. Uz mobilajiem telefoniem nāk brīdinājumi būt uzmanīgiem, mājām aizvērt visas lūkas un, ja nepieciešams, gatavoties evakuācijai, kas arī tiek veikta,” stāstīja Jaunzems.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 11:00

Jaunākās diskusijas