Kāpēc ceļ trauksmi par Latvijas lielveikalos nopērkamajiem Covid-19 testiem?

tautaruna.lv 21.jūlijs 2021, 18:44
 
Ilustratīvs attēls / F64
Ekspertus bažīgus dara nu arī pārtikas veikalos nopērkamie Covid-19 eksprestesti, stāsta TV3 Ziņas.

Pārtikas veikalos un aptiekās nopērkamie Covid-19 ātrie testi vīrusa antigēna noteikšanai mājas apstākļos var neuzrādīt droši ticamu rezultātu, un Nacionālā references laboratorija aicina cilvēkus tikai uz tiem nepaļauties.

Kociņa bāšana degunā rada nepatīkamas sajūtas, un ir ļoti ticams, ka pats cilvēks to neievadīs pietiekami dziļi. Tātad nepareizi paņemtā uztriepe rādīs nepareizu rezultātu.

Savukārt, ja pēc mājās veikta testa rezultāts ir pozitīvs, un tiešām tāds tas arī ir, daļa var izvēlēties par to nevienam neziņot. Tas var radīt aklās zonas epidemioloģiskajā uzraudzībā, bažas pauž Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC). Ja parādās Covid-19 simptomi, tests jāveic laboratorijās, specializētajos punktos.

Turklāt mājās veiktajai paštestēšanai nav juridiska spēka.

Tas nozīmē, ka, ja pārtikas lielveikalā vai pat aptiekā pirktais Covid-19 eksprestests ar uztriepes ņemšanu no deguna uzrādīs negatīvu rezultātu, tas vienalga nav uzskatāms kā oficiāls apliecinājums, un tas nederēs, piemēram, kultūras pasākumu apmeklēšanai, sporta klubu apmeklēšanai vai ēšanai restorānu un kafejnīcu iekštelpās.

”Ja šis tests ir veikts mājas apstākļos, tad neviens ārsts šo informāciju nevienā sistēmā neievadīs, un Covid-19 sertifikātu nav iespējams saņemt,” skaidro Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders.
Nacionālajā references laboratorijā saka, ka uz ātrajiem testiem norādītā precizitāte 98% esot tad, ja procedūra veikta medicīnas personāla vadībā, nevis mājas apstākļos ar virkni ietekmes risku.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:56

Jaunākās diskusijas