Ārzemju latviete: Mana vakcīna Latvijā nekam neder

tautaruna.lv 22.jūlijs 2021, 7:00
 
Dmitrijs Suļžics /F64
Latviete Zane dzīvo Meksikā, taču vakcīnu pret Covid-19 saņēmusi Amerikas Savienotajās Valstīs. Zane vakcinēta ar pie mums labi zināmo “Moderna” vakcīnu, tomēr, atlidojot brīvdienās uz Latviju, uzzinājusi, ka viņas vakcinācijas faktu pie mums neatzīst, vēstīja raidījums "Bez Tabu".

Zane bijusi pārliecināta, ka Latvijā varēs izmantot visas vakcinēto priekšrocības - apmeklēt restorānus un koncertus, īpaši vēlējusies piedzīvot mūsu pašu Zvejnieksvētkus, bet no lielās ieceres čiks vien sanācis.

"Es atlidoju uz Latviju, un izrādās, ka manas vakcīnas nekam neder, jo Latvijā vajag digitālo sertifikātu, un es tādu nevaru dabūt, jo neesmu vakcinējusies Eiropā," saka Zane.

Pēc pilnas vakcinācijas Amerikas Savienotajās Valstīs Zanei izsniegta balta papīra kartīte, uz kuras norādīta informācija par personu, vakcinācijas fakts un informācija par saņemto vakcīnu. Šis dokuments ir tikai vienā eksemplārā, QR netika piešķirts.

"Es vēl prasīju, varbūt, ka ar savu vakcinācijas kartīti un personu apliecinošu dokumentu kaut kur varu iet, bet atbilde bija, ka ne. Vajag QR kodu un viss. Citas opcijas nav," viņa skaidro.

Ja persona vakcinējusies ārzemēs un ietilpst konkrētu cilvēku grupā, kurai valsts apmaksātu Covid-19 vakcīnu Latvijā, personai ir visas tiesības vērsties Nacionālajā veselības dienestā ar iesniegumu, lūdzot izveidot digitālo sertifikātu. Iesniegumam jāpievieno dokumenti, kas apliecina ārvalstīs veiktās vakcinācijas faktu. Katrā valstī vakcinācijas faktu atzīstot dažādi, bet Nacionālā veselības dienesta rīcība ir informācija no vēstniecībām ar paraugiem, kādus dokumentus izsniedz konkrētajā valstī pēc vakcinācijas.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 21:42

Jaunākās diskusijas