Pasažiere sašutusi par apstākļiem, kādos tiek veikti Covid-19 testi Rīgas lidostā

tautaruna.lv, LETA 17.maijs 2021, 19:32
 
Pixabay
Komunikācijas aģentūras īpašniece Signe Reinholde sociālajā tīklā Facebook atklājusi pieredzēto Rīgas lidostā, kur ieceļotājiem obligāti jāveic Covid-19 tests, lai gan uz rokas ir jau prasītais tests un negatīvs. Tāpat Reinholde aprakstījusi, kādos apstākļos tiek veikti testi, kas visnotaļ neatbilst epidemioloģiskajiem drošības noteikumiem.

"Rīgas lidosta. Latvijas pilsoņi atgriežas savā valstī. Visi ar 72 h iepriekš taisītiem negatīviem Covid-19 testiem, jo savādāk lidmašīnā nemaz neielaiž.

Latvijas valsts ir izdomājusi tomēr vēl pamocīt savējos un likt taisīt vēl vienu testu Rīgas lidostā. Bērni, pieaugušie, milzīgs daudzums cilvēku no vairākām lidmašīnām vienlaikus tiek turēti rindā uz testu bezgaisa koridorā, saspiesti burtiski kā siļķes mucā. Ventilācijas nav, nekādas 2 metru distances arī nē. Nav pat 50 cm distances, viss kā padomju laiku rindās uz šņabja bodi.

Tas viss it kā cīņai pret Covid-19, bet šādos apstākļos jāpavada vairāk kā 1 stunda (nelaimīgie rindas beigu galā krietni ilgāk) - ja kādam gadījumā te būtu Covid-19, tad tagad tas pilnīgi noteikti būs visiem.

"Laimīgajiem", kas beidzot tikuši līdz testēšanai, visu acu priekšā bāž degunā kociņus. Kurš šķauda, kurš raud, kurš mēģina pierunāt bērnus. Norobežojumu nav. Pūlis sašutis, šausminās, filmē notiekošo. Kāds sašutis nokliedz: "Kā dzīvnieku fermā, bet mēs neesam dzīvnieki!".

Kustība netiek vadīta - kad tests beidzot uztaisīts, lai tiktu ārā no pūļa, tev vārda tiešā nozīmē jānoberzējas gar to, kurš spraucas uz testu.

Izvēles iespēja nav dota - ja gribi lai izlaiž no lidostas, tests obligāts, samaksājot par to 24 eiro. "Mežonīga naudas mašīna, nekas cits", izmisusi nopūšas blakus stāvoša kundze. Nākas piekrist, jo noteikušo par Covid-19 drošu nekādi nenosauksi. Par cilvēka cieņu pazemojošu gan.

Pēc tam lidostas 2. stāvā jāgaida rezultāts aptuveni vēl stundu. Bez iespējas iegādāties ko ēdamu, tiesa šajā zonā vēlīgi atļauts mazo ūdens pudelīti nopirkt par apaļiem 2 eiro... Interesanti vai kāds no Ministru kabineta , Veselības ministrijas zina, kas notiek Starptautiskajā lidostā Rīga un var paskaidrot, kāpēc Latvija ir vienīgā valsts ES, kur jāveic piespiedu testi tieši lidostā? Un kurā brīdī īsi pēc valdības lēmuma, ka atgriežoties Latvijā noteiktā termiņā jāveic testi tuvākajā testēšanas vietā, lidostā pēkšņi parādījās E.Gulbja laboratorija kā obligātais un bez izvēles vienīgais pakalpojuma sniedzējs?" neizpratnē ir Signe Reinholde.

Noteikumi pareidz, ka ikvienam, kas ieceļo Latvijā, izmantojot starptautisko pasažieru pārvadājumu pakalpojumus, ir jāuzrāda Covid-19 infekcijas molekulāri bioloģiskais PCR testa (ko veic no iztriepēm, kas ņemtas no deguna un mutes dobuma) negatīvs rezultāts. Apliecinājums nedrīkst būt senāks par 72 stundām. Savukārt personām, kas pēdējo 3 mēnešu laikā ir pārslimojušas Covid-19, ir jāuzrāda ārsta izziņa vai medicīnisks dokuments, kas apliecina, ka persona nav infekcioza.

Lidostas "Rīga" kompetencē ir rast risinājumu ieceļotāju testēšanai, žurnālistiem sacīja Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis. Citskovskis atzina, ka viņa vadītā Operatīvās vadības grupa par ieceļotāju testēšu diskutējusi jau vairākkārt, turklāt lidosta "Rīga" un Satiksmes ministrija tika aicinātas izvērtēt, kā uzlabot testēšanu lidostā.

Pēc viņa teiktā, iepriekš bijuši dažādi priekšlikumi, piemēram, pēc ieceļošanas un Covid-19 testu veikšanas cilvēki varētu par saviem līdzekļiem pavadīt nakti viesnīcā. Citskovskis uzsvēra, ka primāri lidostai "Rīga" ir jāizšķiras par to, kā organizēt testēšanu.

LETA jau vēstīja, ka lidostā "Rīga" pie Covid-19 testu nodošanas punkta pēc atgriešanās no trešajām valstīm mēdz veidoties garas rindas un vērojama plaša cilvēku drūzmēšanās, kas saistīts ar prasību, ielidojot Latvijā, veikt atkārtotu Covid-19 testu un tā rezultātu sagaidīt lidostā.

Kā aģentūrai LETA skaidroja lidostas pārstāve Laura Kulakova, lidosta "Rīga" vairākkārtīgi informējusi Operatīvās vadības grupu un atbildīgās ministrijas, skaidrojot, ka, pieaugot pasažieru skaitam, radīsies grūtības testēšanu lidostā veikt epidemioloģiski drošā veidā, it īpaši gadījumos, kad vienlaikus ielido vairāki reisi un testējamo pasažieru skaits var sasniegt 250 līdz 300 pasažierus.

Lidostas pārstāve atzīmēja, ka iespējas testēšanu organizēt plašākās telpās lidostai ierobežo arī prasība, ka apliecinājums par testa veikšanu ir jāuzrāda Valsts robežsardzei pirms robežas šķērsošanas, kā arī tas, ka pasažieriem testa rezultāts jāsagaida lidostā.

Viņa norādīja, ka lidosta ir izteikusi priekšlikumu mainīt ielidojošo pasažieru testēšanas kārtību, atceļot prasību testa rezultātu sagaidīt lidostā. Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) mikroblogošanas vietnē "Twitter" rakstīja, ka Satiksmes un Ekonomikas ministrijas ir rosinājušas prasību atcelt, tomēr pagaidām nav guvušas atbalstu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:04

Jaunākās diskusijas