Cēsu pusē desmit bērnu ģimene spiesta pamest mājas

tautaruna.lv 30.aprīlis 2021, 18:00
 
Ekrānuzņēmums
Guntis un Sandra audzina desmit bērnus. Pieci bērni Guntim ir no iepriekšējās laulības, turpretī Sandrai no iepriekšējām attiecībām ir četri bērni. Pārim ir arī viens kopējs bērns. Ģimene jau deviņus gadus dzīvo Pārgaujas novada Rozulas ciemā, taču nu dienas šajā namā ir skaitītas,vēsta raidījums "Bez Tabu".

Ēkas īpašniece dzīvo ārzemēs un ģimenei ļāvusi namā uzturēties bez maksas. Abas puses nav saistījušas līgumattiecības. Ja ģimene vēlas namā palikt, viņiem tas jāiegādājas par 30 tūkstošiem eiro, citādi nams tiks pārdots citiem.

Ģimene teju pilnībā sevi nodrošina ar pārtiku. Ir prāvs putnu pulks, cūkas. Ģimenes galva ar traktoru apstrādā divus ar pusi hektārus plašo piegulošo teritoriju. Ogu laikā visa saime dodas uz ogot un sēņot. Gūtmaņi gribētu arī turpmāk saglabāt saimniecību, tādēļ nevar iztēloties savu dzīvi divistabu dzīvokli.

Guntis raidījumam atklāj, ka saticies ar novada vadītāju: "Pēc kāda laika saņēmu atbildi, ka pašvaldība var piešķirt 36 kvadrātmetru dzīvokli. Labi, saimniecību mēs vēl varētu likvidēt, bet divpadsmit cilvēki divistabu dzīvoklī? Ar suņiem un kaķiem? Prasīju, vai tas ir nopietni, teica, ka ne. Vēl varot izmitināt Krīzes centrā. Sākumā stāstīja, ka varētu saņemt aizdevumu krājaizdevumu biedrībā, taču tur nevarēja tik daudz dabūt, cik mums vajag."

Vīrietis norāda, ka arī pats braukājis pa novadu, meklējot pamestus īpašumus. Piedāvājumus par pieņemamu cenu tā arī nav izdevies atrast.

Pārgaujas novada priekšsēdētājs Hardijs Vents atzīst, ka vietvara nedrīkst iegādāties īpašumu, ko nodot ģimenes lietošanai. Pat ja Gūtmaņi ir gatavi katru mēnesi atmaksāt pašvaldības ieguldījumu, vietvarai tādu tiesību neesot.

"Mēs no savas puses esam izskatījuši visus iespējamos variantus, bet tik lielai ģimenei dzīvojamās platības, ko piedāvāt, mums nav. Viņi vēlas arī saglabāt saimniecību. Nopirkt privāto māju kā ieguldījumu nepieļauj neviens normatīvais akts, saistošie noteikumi. Tā ir lielākā problēma šobrīd. Jāsaprot, ka 12 cilvēku ģimenei iedot atbilstošu platību… Nezinu, vai kādā pašvaldībā tāda iespēja pastāv," norāda Vents.

Tam piekrīt arī Latvijas daudzbērnu ģimeņu biedrību apvienības vadītājs Leonīds Mucenieks, kurš norāda, ka kuplām ģimenēm ir gandrīz neiespējami saņemt aizdevumu mājokļa iegādei.

Vēlāk ģimenei izdevies atrast īpašumu par pieņemamu cenu kādā citā novadā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 8:17

Jaunākās diskusijas