Absurds? Taksometru vadītājiem latviešiem jāpierāda latviešu valodas prasmes

tautaruna.lv 20.aprīlis 2021, 17:30
 
Kaspars Krafts/F64
Daiga no Ventspils ir pieredzējusi taksometra vadītāja, kura rūpīgi ievēro prasības, kas saistītas ar taksometru licencēšanu, atļaujām un citiem nepieciešamajiem dokumentiem. Taču nu ventspilniece ir nokļuvusi sprukās, jo ir jāpierāda tas, kas jau tā ir acīmredzams, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Taksometra vadītājiem ik pēc trim gadiem jāatjauno īpašas apliecības. Lai to iegūtu, Autotransporta direkcija pārbauda, vai autovadītājam nav soda punktu un vismaz trīs gadu stāžs pie stūres.

"Šogad mums prasa, lai taksometru vadītu, ir jābūt latviešu valodas B1 līmenim - sarunvalodai. Es tā sapratu, ka tas ir domāts citu, trešās valsts pilsoņiem, bet - ne latviešiem," pauž Daiga.

Daiga saglabājusi pat vairākus izglītību apliecinošus dokumentus, taču arī tie ne līdz galam pārliecinājuši Autotransporta direkciju par ventspilnieces valodas prasmēm. Pat par spīti tam, ka latviešu valoda ir Daigas dzimtā valoda. Ventspilniece pamatskolu, toreiz vēl 8. klašu izglītību, absolvējusi 1981. gadā, bet vīrs 1972. gadā absolvējis tehnikumu. Izglītības dokumentos neesot ne pušplēsta vārdiņa, ka mācības apgūtas latviešu valodā.

"Tagad mēs, latvieši, ejam pa arhīviem, maksājam naudu. Piemēram, Ventspilī šāds pakalpojums maksā 15 eiro. Lai izņemtu no arhīva, ka tu esi mācījies latviešu skolā, latviešu valodā. Tas nozīmē, ka mēs maksājam naudu par to, ka mēs esam latvieši un ka mēs mākam runāt latviski," saka Daiga.

Nederot arī Latvijas Republikas pilsoņa pase, kā arī ieraksts par latviešu tautību. Autotransporta direkcija par visām varītēm vēlas saņemt citus - uzskatāmus dokumentus. Daiga dzimusi Ventspilī, vīrs - Talsos. Abiem vecāki ir latvieši, abi mācījušies latviešu skolās. Taksometra vadītāja uzsver, ka mazākumtautības kolēģiem esot B1 līmenis ar attiecīgo dokumentu, kas tiek nosūtīts direkcijai… Un ar to kolēģiem visas problēmas beigušās. Tikmēr pārējiem jājož pa pus pasauli, lai pierādītu to, kas jau tāpat visiem ir skaidrs.

Direkcijas pārstāve Zane Plone norāda, ka jaunā prasība ieviesta pērnā gada vasarā, jo saņemts lērums sūdzību par taksometra vadītāju sliktajām saziņas prasmēm latviešu valodā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 2:51

Jaunākās diskusijas