Vilipsona sieva runā par dzīvokļa atsavināšanu

tautaruna.lv 23.februāris 2021, 10:00
 
Ilze Zvēra/F64
Jau vēstīts, ka krāpnieku un lēnas izmeklēšanas dēļ mākslinieka Aivara Vilipsona ģimene var zaudēt dzīvokli. Ar izklāstu par notikušo kanāla Rīga TV 24 raidījumā "Nacionālo interšu klubs" dalījusies māklsinieka sieva Indra Vilipsone.

Indra norāda, ka stāsts par dzīvokli aizsācies pirms diviem gadiem, kad pāris no policijas saņēmis pavēsti, ka dzīvoklis Rīgā, Zirņu ielā, kuru Vilipsoni par vairākiem desmitiem tūkstošu eiro iegādājās 2017. gadā, ir arestēts. Viņa uzsver, ka dzīvokļa iegādes procesam bija piesaistīts gan jurists, gan zvērināts notārs, gan nekustamo īpašumu speciālists.

Vilipsone stāsta, ka zvērināta notāra birojā piecas dienas gaidīts zemesgrāmatas apstiprinājums, lai tiktu apliecināts, ka šim dzīvoklim nav bijuši nekādi apgrūtinājumi un dīvoklis ir nopirkts.

"Tad, kad sākās visa šī sāga, citādāk nenosauksi, es, protams, biju sākumā pilnīgā šokā un arī nezināju kā rīkoties," atklāta ir Indra.

Palīdzējuši esot Vilipsonam pazīstami juristi. Indra norāda, ka policija ar Vilipsoniem turpmāk nav sazinājusies, izņemot jau minēto pavēstes nosūtīšanu, tāpēc sieviete pati centusies sazināties ar likumsargiem, kas izvērties nepatīkamā pieredzē. Tāpat viņa divu gadu garumā regulāri ar juristu sagatavotām vēstulēm un dokumentiem vērsusies dažādās Latvijas instancēs.

Indra norāda, ka beidzot pēc diviem gadiem ir bijusi tiesas sēde. "Beidzot 10 gadu laikā ir pierādīts, ka testaments pirms cik tur tiem gadiem (...) ir viltots," atklāj Vilipsone un norāda, ka Latvijas likumdošana paredz, ka zagta manta ir jāatdot tās likumīgajam īpašniekam.

"Man ļoti gribas pateikt to, ka nav šeit Vilipsona dzīvoklis. Šeit ir 10 dzīvokļi. 10 cilvēki un 10 cilvēku stāsti. Es varbūt kaut kā esmu izrāvusies līdz televīzijai, bet es pieņemu, ka ļoti daudzi cilvēki ir dziļā depresijā, varbūt slimi, varbūt nav spējīgi tikt kaut kur un kaut ko pateikt, varbūt viņiem nav labi draugi juristi, kas sastāda viņiem vēstules un te nu mēs esam tagad," emocionāla ir Vilipsona sieva.

Viņa atklāj, ka pirmās instances tiesa pieņēmusi lēmumu, ka dzīvoklis ir jāatsavina. Vilipsonu jurists gatavojas spriedumu apstrīdēt apgabaltiesā. "Mums tālāk vairs nav kur iet," norāda Indra.

LTV raidījums “de facto” jau ziņoja, ka policija vēlas īpašumu konfiscēt par labu valstij, jo savulaik dzīvoklis - pirms Vilipsons to iegādājās - ticis izkrāpts, izmantojot viltotu testamentu.

Sazināties ar izmeklētāju un iegūt informāciju par aresta iemesliem nav bijis viegli. Pamazām Vilipsonu ģimene uzzināja, ka viņu iegādātais dzīvoklis pirms gandrīz 10 gadiem, iespējams, izkrāpts, viltojot testamentu. Pēc tam tas divas reizes tika pārdots tālāk, līdz to nopirka Vilipsons.

Lietā tiek izmeklētās vēl 10 citas epizodes. Par aizdomās turamām kopā atzītas 14 personas.

Lietu izmeklē policijas Rīgas reģiona pārvaldē. Kriminālprocess sākts 2014.gadā, bet 2017.gadā, kad tēlnieks Vilipsons dzīvokli nopirka, Zemesgrāmatā nebija vēl nevienas atzīmes, ka dzīvoklis ir saistīts ar izmeklēšanu.

Taču ar arestu nekas nebeidzas. Policijas izmeklētājas Ingas Šalajevas vietā apjomīgo lietu tagad izmeklē Gita Zeltiņa. Viņa pagājušā gada nogalē ierosināja tiesai Vilipsona dzīvokli atzīt par noziedzīgi iegūtu un konfiscēt to par labu cietušajam - šajā gadījumā atdot Latvijas valstij.

Skaidrs, ka tik drīz šajā krimināllietā pie atbildības nevienu nesauks, un dzīvokļa īpašniekam nebūs no kā piedzīt zaudējumus, ja tiesa īpašumu atņems.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Vakar, 23:26

Jaunākās diskusijas