Covid-19: katrs ģimenes ārsts saka kaut ko citu

tautaruna.lv 19.novembris 2020, 14:15
 
Aigars Eglīte/F64
Plašas diskusijas raisīja fakts, ka iespējams pārtraukt Covid-19 karantīnu arī bez negatīva testa, vien nogaidot, kad beidzas simptomi. Tomēr cilvēki dalās ar dažādiem norādījumiem, ko snieguši ģimenes ārsti, tā arī nesaprotot, kā pareizi jārīkojas gadījumā, kad esi inficētais vai kontaktpersona.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) norāda, ka Covid-19 infekcijas laboratoriskās apstiprināšanas gadījumā kontroles testēšana pirms izolācijas izbeigšanas nav jāveic. Tas nozīmē, ka cilvēks drīkst atsākt ikdienas gaitas, kā arī veikt darba pienākumus klātienē bez kontroles testēšanas, kad ārstējošais ārsts pieņem šādu lēmumu, proti, kad pagājušas 10 dienas, ja notikusi bezsimptomu infekcija, vai 14 - ja ar pazīmēm. Te gan jāpiebilst, ka ārsti rekomendē sagaidīt vismaz 3 dienas, kad visi simptomi pazuduši.

Tomēr praksē tas nav tik vienkārši, jo vairāku ģimenes ārstu pieejas atšķiras. Par to sociālajos tīklos sākuši sūdzēties cilvēki, nesaprotot, kā pareizi rīkoties. Un paužot sašutumu par nesakārtoto veselības sistēmu šajos apstākļos.

Jau ziņojām, ka šobrīd Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologs izmeklēšanas gaitā noskaidro personas, kas ir bijušas kontaktā ar Covid-19 slimnieku, un informē ģimenes ārstu par viņa aprūpē esošu pacientu, kas ir Covid-19 slimnieka kontaktpersona, kā arī šim pacientam noteikto karantīnas laiku. Pēc tam ģimenes ārsts izsniedz darbanespējas lapu.

Statistika liecina, ka epidemiologiem vidēji dienā jāstrādā ar vairāk nekā 1000 kontaktpersonām. Pieaugot saslimušo skaitam, ieilgst arī paredzētā kontaktpersonu apzināšana un ģimenes ārstu informēšana, līdz ar to ieilgst arī darbanespējas lapu izsniegšana.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 3:04

Jaunākās diskusijas