Sieviete, kura atradās vienā palātā ar Lieni Liepu, atklāj, kā aprūpēti Covid-19 pacienti

Portāls nra.lv 15.novembris 2020, 10:21
 
Ekrānuzņēmums no video
Līdz šim vistraģiskāk Covid-19 infekcija Latvijā ir skārusi Liepu ģimeni no Talsiem. Nedēļas laikā divās dažādās slimnīcās no koronavīrusa mira gan tētis, gan meita. Pēc piedzīvotā un uzklausot mirušās sievietes palātas kaimiņienes stāstīto, ģimene nolēmusi vērsties Veselības inspekcijā, lūdzot izvērtēt gan sniegto medicīnisko palīdzību, gan elementāru pacientu aprūpes trūkumu Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā, informē Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Diāna Šteinberga atradās vienā izolatorā ar Lieni Liepu un atklāj detaļas par ārstēšanas procesu. Abas vienā istabā atradušās piecas dienas.

Diāna neslēpj, ka boksā pietrūcis pat paša elementārākā - kaut vai silts ēdiens. “Es prasu: un kā tas ēdiens? Esot tādos maisiņos priekšnamā. Ārā. Jābūt uz krēsliņa,” atklāj Diāna.

Koronavīrusa pacienti Ziemeļkurzemes slimnīcā izvietoti Infektoloģijas nodaļas izolatoros. Tās ir telpas ar divām ieejām, viena no tām ir no āra. Tieši ārā tika atstātas arī brokastis, pusdienas un vakariņas. Lienei nebija spēka ēdienam aiziet pakaļ.

Boksā esot bijis arī šauri un auksti. Abas gultas salīdzinoši tuvu. “Es gulēju kā teltī. Viss bija vaļā. Kā kāds ienāca, durvis atstāja vaļā,” stāsta Diāna.

"Nebija jau, kas palīdz. Viņa nevarēja piecelties, uz tualeti aiziet," stāsta Diāna, norādot, ka apkalpojošais personāls pie pacientiem nācis ļoti reti. To varēja sazvanīt vienīgi pa mobilo telefonu.

Kad Lienei palicis slikti un viņa noģībusi, nav bijusi iespēja pat viņu iecelt atpakaļ gultā.

Pēc pārvešanas uz Rīgu sieviete nomira. Liepu ģimenei šī ir dubulta traģēdija. Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā no vīrusa mira arī tētis.

Lienes brālim Kalvim Liepam ir daudz jautājumu un viņš tos adresēs Veselības inspekcijai: “Gribētu saņemt atbildes uz daļu jautājumiem, ko varbūt varētu sniegt Veselības inspekcija vai kas ar to darbosies. Ir daudz neskaidru jautājumu, uz kuriem nav atbildes. (..) Cik reizes dienā Covid-19 slims pacients tiek apmeklēts? Ja tētis saka - neviens neatnāk, katetrs jau stundu tek gultā, tad ierīkojiet kaut vai kameras.”

Tikmēr zvērināta advokāte Solvita Olsena, kuras specializācija ir tieši ārstnieciska rakstura jautājumi un pacientu prasības pret slimnīcām, uzsver, ka šajā gadījumā var runāt ne vien par aprūpes trūkumu, bet pat palīdzības nesniegšanu.

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas galvenais ārsts Edijs Ilziņš skaidro, ka infektologs palātā ieiet vienu reizi dienā. Medicīnas māsas vismaz trīs. Par Lienes ārstēšanu galvenais ārsts konsultējies arī ar speciālistiem Rīgā, abās lielākajās slimnīcās.

“Mēs ārstējam nevis simptomus, bet slimību. Vadāmies pēc vadlīnijām, ko izstrādājusi gan RAKUS, gan Stradiņa slimnīca. Par šo konkrēto gadījumu es konsultējos ar abu slimnīcu pārstāvjiem, bet specifiska ārstēšana nav pieejama,” stāsta slimnīcas galvenais ārsts.

Izvērtējot aprūpi līdz šim, nekādus pārkāpumus koronavīrusa pacientu aprūpē slimnīca nav atklājusi.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:37

Jaunākās diskusijas