FOTO! Vienīgais Latvijā - smilteniešiem žēl par bojā ejošo Siera namiņu

Lelde Veinberga 18.oktobris 2020, 17:46
 
Ekrānuzņēmums no Facebook
Šajā nedēļā sociālajos tīklos izplatījās ieraksts, kurā Smiltenes novada pašvaldību aicināja glābt vēsturisku objektu no laika zoba un iznīcības.
"Smiltenes Siera namiņš iet bojā! 1768. gadā celtais Siera namiņš, kas atrodas Kalnamuižas (Smiltenes muižas) teritorijā, ir vienīgais šāda veida industriālā mantojuma objekts, kas saglabājies Latvijā.
Pirmajā stāvā te glabāja pienu un siera katlus. Uz otro stāvu veda kāpnes, kas nav saglabājušās. Otrajā stāvā kaltējās siers un šo procesu veicināja namiņa koka daļās izurbtie caurumi (siers vējojās). Kaut arī caurumu vietas ir aizbāztas, tās mūsdienās labi redzamas.
Atrodas blakus Smiltenes viduslaiku ordeņa pils drupām. Namiņš diemžēl atrodas uz iznīcības robežas! Pēdējo reizi, kad apmeklēju šo objektu, konstatēju, ka tā jumtā vienā stūrī izveidojies paliels caurums, kas tagad netraucēs nokrišņiem namiņu sabojāt vēl vairāk.
Vai tiešām Smiltenes novadam ir vienaldzīgs šāds unikāls vēsturisks objekts, kāda vairs nav nekur citur Latvijā? Tāpat uztrauc arī vecie koki, kuri bojā jumtiņu, kurš nosedz Vācu ordeņa pilsdrupas. Tā ir mūsu vēsture, kuru mēs pamazām zaudējam," saka Elīna.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 12:10

Jaunākās diskusijas