Itālijā apcietinātās latviešu pianistes māte: Dženifere nezina, kas notiks ar viņas karjeru

Lelde Veinberga 25.septembris 2020, 16:45
 
Ekrānuzņēmums no Facebook
Jau vēstīts, ka Itālijā pirms mēneša apcietināta latviešu pianiste Dženifere Rumpāne. Situāciju Latvijas medijiem skaidrojusi Dženiferes māte Vija Rumpāne.

Kā portālam la.lv norāda Dženiferes māte, meita uz Itāliju bija devusies, lai piedalītos videoklipa filmēšanā. Jaunajai sievietei piespriests 12 mēnešu cietumsods, jo 2014. gadā viņa sabiedriskajā transportā braukusi bez biļetes. Sākotnēji viņa policistiem nosaukusi izdomātu vārdu, taču pēc tam uzrādījusi savus dokumentus un licies, ka šis notikums ir atrisināts. Vija norāda, ka policisti "pakratījuši ar pirkstu" un teikuši, lai šādi vairs nerīkojas, tādēļ licies, ka situācija ir atrisinājusies bez nopietnām sekām.

Izskaidrot, kāpēc tieši tagad meita apcietināta, neesot iespējams. Arī no Itālijas puses atsūtītajiem dokumentiem, esot kaut ko grūti saprast. "Dženifere šobrīd atrodas cietumā un ļoti pārdzīvo šo situāciju. Visvairāk viņa uztraucās, kas notiks ar viņas mūziķes karjeru," portālam atklāj māte.

Sazināties ar meitu ļauts tikai pēc ģimenes nolīgta advokāta iesaistīšanas, jo valsts piešķirtais advokāts neesot neko darījis lietas labā. Dženiferes māte vairākkārt zvanījusi un lūgusi palīdzību Latvijas vēstniecībai Itālijā, taču sākotnējā etapā tā neko neesot darījusi viņas meitas labā. Tikai pēc advokāta iesaistīšanās lieta sākusi virzīties uz priekšu. "Kaut ko tādu piedzīvot nenovēlu nevienam," ar rūgtumu saka māte.

Šobrīd tuvinieki Romā ir noīrējuši mājokli, ja tiks saņemts tiesībsargājošo institūciju akcepts, tad meita sodu varēs izciest mājas arestā. "Ceram, ka sadarbība starp Ārlietu ministriju un Latvijas vēstniecību veicinās ātrāku Dženiferes atgriešanu mājās Latvijā," pauž pianistes māte. Viņa vairākkārt norāda, ka, ja meita būtu ceļojusi viena, neviens pat neuzzinātu, kas ar viņu noticis.

Kā sociālā tīkla "Facebook" ierakstā norāda Zaļo un zemnieku savienības valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars, Rumpāne cietumā ir ievietota par kļūdaini nosauktu vārdu sabiedriskā transporta kontrolei. Tavars atsaucas uz Latvijas valstspiederīgās drauga Dina Sumeraga rakstīto, ka Rumpāne ir apcietināta "uz gadu", jo 2014.gadā braukusi bez biļetes sabiedriskajā transportā un nav atklājusi savu identitāti. Sumerags norāda, ka Rumpānes advokāte strādā, lai palīdzētu viņai, bet nepieciešams sabiedrības atbalsts, lai viņa varētu atgriezties Latvijā.

"19.augustā Itālijā, Santanjello pilsētas klostera viesnīcā Domus San Vincenzo iebrauca 2 policijas ekipāžas. Mūķenes palūdza Dženiferi Rumpāni nonākt uz recepciju ar pasi. Policisti, neuzrādot ne savas apliecības, ne arī kādus dokumentus, palūdza Dženiferei sēsties mašīnā, lai brauktu viņiem līdz. Uz jautājumu kādēļ, tika saņemta atbilde - nekas nopietns, tikai pārbaude, drīz tiksiet atpakaļ. Man braukt līdzi policijas mašīnā viņi aizliedza, teica, lai neuztraucos. Viņi aizbrauca, paņemot līdzi Dženiferi. Nedomāju neziņā gaidīt, tādēļ palūdzu, lai mūķenes izsauc taksi. Taksometra šoferis paldies Dievam zināja, kur atrodas policijas iecirknis.

Piebraucot pie ēkas ar ļoti augstu divmetrīgu žogu, taksometra šoferis teica- te tas ir. Uz žoga nebija nekāda uzraksta, nezināju kā lai tieku iekšā. Tad pēkšņi vārti atvērās un izbrauca viena mašīna, es ātri ielavijos teritorijā. Tad mani pamanīja apsargi un lika iet prom, es teicu, ka meklēju Dženiferi, viņi teica, ka man jāiet prom, te nedrīkst atrasties. Tad pavērās otrā stāva logs, no kura paskatījās policisti, es viņus atpazinu, jautāju viņiem, vai Dženifere ir te, viņi apstiprināja , tad ātri uzskrēju otrā stāvā un ieraudzīju Dženiferi raudam, viņa kļuva priecīgāka ieraugot mani. Ap viņu rosījās policisti liekot parakstīt dažādus dokumentus. Man viņi paziņoja , ka steidzīgi vedīs Dženiferi uz cietumu, bet vēl viņa var paspēt piezvanīt valsts nozīmētam advokātam, ko viņa izdarīja, bet advokāte negrasījās uzreiz braukt palīdzēt, tad es palūdzu ar viņu parunāt.

Telefona sarunā sapratu, ka īsti nav ieinteresēta un pēc pāris dienām varot pieslēgties lietai. Tikmēr jau policisti gatavojās Dženiferi vest uz cietumu, kam viņa galīgi nebija gatava.

No policistiem uzzināju kādēļ apcietināta uz gadu, ka 2014.g braukusi bez biļetes sabiedriskā transportā un neatklāja savu identitāti. Viņi teica, ka es varot paspēt viņai iedot līdzi kādas viņas personiskās lietas, ja paspēšu, jo brauks gar viesnīcu uz cietuma pusi, bet tas jādara žigli, ja nepaspēšu, tad neko nedabūs.

Tad nu es skrēju, nevienu taksi neredzēju, jo bija vēls vakars, ap 11 vakarā. Tad uz ielas parastiem Itāļiem lūdzu, lai palīdz, jo sieviete briesmās! Viņi atsaucās un saprata situāciju, viens vīrietis ar savu mašīnu aizveda mani līdz viesnīcai un pat naudu neņēma, juta līdzi. Ātri paņēmu viņas mantas un te jau policijas eskorts bija klāt, atdevu viņiem mantas un viņi devās uz cietumu.

Agrā rītā ap 6:00 devos uz Pozzuoli cietumu. Klostera mūķenes juta līdzi un novēlēja veiksmi, jo arī bija sašutušas par Dženiferes apcietinājumu. Nonācu līdz cietumam, bet iekšā mani nelaida, teica, ka varot sūtīt telegrammu no pasta, ko arī izdarīju. Uzrakstīju, lai neuztraucas, mēs dabūsim viņu ārā no cietuma un uz Latviju! Nogaidīju visu dienu pie cietuma mūriem, domājot, ka drīz Dženiferi atbrīvos.

Tajā laikā vismaz divas reizes zvanīju uz Latvijas vēstniecību Itālijā, bet tur visas reizes atbildēja tikai autoatbildētājs, kur ierunāju notikušo un atstāju savu tālruņa nr., bet tā arī neviens neatbildēja. Biju ļoti sašutis par to.

Vietējā Pozzuoli policijas iecirknī man vēlējās, bet nevarēja palīdzēt, jo teica, ka viss jākārto caur Latvijas konsulātu un vētstniecību, bet kā var sakārtot, ja tikai autoatbildētājs pieejams?! Tālāk devos uz Romas lidostu , pa ceļam nolīgstot Dženiferei labu advokāti, ko ieteica draugi. Lidmašīnā bija ļoti skumīgi, jo no diviem mūziķiem, kas grasījās nofilmēt videoklipu dziesmai, izmantojot Itālijas ainavas, biju palicis tikai viens un dēļ šī pārpratuma izpalika dziesmas video, kā arī vairāki kopēji koncerti Latvijā, viesnīcā Daina, VEF kultūras pilī u.c.

Asociatīvi viss šis notikums man atgādināja cilvēka nolaupīšanu kādā no Āfrikas valstīm. Tāda sajūta, ja manis nebūt blakus, cilvēks bez sakariem vienkārši pazūd. Ne vecāki, ne tuvinieki neko nezina, jo telefons konfiscēts un tu esi ieslodzīts svešā valstī cietumā. Nu jau ir pagājis vairāk par mēnesi, kopš Dženifere atrodas Dienviditālijas cietumā, advokāte strādā, bet nepieciešamas sabiedrības atbalsts, lai viņa varētu atgriezties Latvijā," raksta Dins.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 17:46

Jaunākās diskusijas