FOTO: soctīklos nosoda vīrieti, kurš pārvietojas ar skrejriteni un vēl ar bērnu uz pleciem

tautaruna.lv 31.augusts 2020, 20:41
 

2 / 2

Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

Atkal sākoties jaunajam mācību gadam, vecākiem īpaši rūpīgi jāatgādina un jāpārliecinās, vai bērni iegaumējuši drošības noteikumus uzvedībai uz ielas, jo īpaši lietojot tik populāros elektriskos skrejriteņus.

Salīdzinoši jauns papildu risks negadījumiem uz ielas ir arvien plašākā elektrisko skrejriteņu lietošana. Kamēr regulējums attiecībā uz elektriskajiem skrejriteņiem vēl nav pieņemts, elektriskie skrejriteņi ir pielīdzināmi velosipēdam, ja ražotāja noteiktais maksimālais ātrums nepārsniedz 25 km/h. Savukārt, ja elektriska skrejriteņa maksimālais braukšanas ātrums pārsniedz 25 km/h vai jauda ir lielāka kā 250 W, tad tam būtu jābūt aprīkotam kā mopēdam un arī prasības vadītājam ir kā mopēda vadītājam, informē Satiksmes ministrijā.

Šobrīd elektriskie skrejriteņi nav jāreģistrē Ceļu satiksmes drošības direkcijā, uzsver SM Sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Greiškalna. Tomēr, pārvietojoties ar elektrisko skrejriteni, ir jāievēro Ceļu satiksmes likums un Ceļu satiksmes noteikumi. Satiksmes ministrija ir izstrādājusi grozījumus Ceļu satiksmes likumā un Ceļu satiksmes noteikumos, kas attieksies uz elektrisko skrejriteņu lietošanu.

Līdzīgi kā velosipēdiem, arī šādiem transportlīdzekļiem primāri jāpārvietojas pa velosipēdiem paredzēto infrastruktūru. Ja ar elektrisko skrejriteni pārvietojas pa ietvi, jāpatur prātā, ka priekšroka jādod gājējiem un jāievēro atbilstošs braukšanas ātrums, lai neapdraudētu ne sevi, ne citus. Svarīgi ir arī tas, ka, lai ar elektrisko skrejriteni piedalītos satiksmē, jābūt vismaz 14 gadus vecam un jābūt derīgai velosipēdista vadītāja apliecībai.

Lai piedalītos satiksmē, ķiveres lietošana vēl nav obligāta, tomēr noteikti ieteicama, un vecākiem vajadzētu mudināt bērnus to lietot. Traumas ir iespējamas, un ķivere palīdz pasargāt galvu no smagiem sasitumiem, ja gadījies nokrist no elektriskā skrejriteņa.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 3:16

Jaunākās diskusijas