Absurds! Rīgā 14 gadus veca meitene ar Laima slimību netiek pie ārsta

Viktorija Gabrjuna 15.augusts 2020, 14:16
 
Dmitrijs Suļžics/F64
Kopīgas brīvdienas pavadīšanas laikā Renāra 14 gadus vecajai meitai, kura ir vakcinēta pret ērču encefalītu, piesūcas ērce. Gan bērna vecākiem, gan arī meitai tas tomēr sarūpē gaužām nepatīkamus brīžus un laupa pamatīgu devu nervu, vēstīja raidījums "Bez Tabu".

“Ģimenes ārste nozīmēja atkārtotas analīzes, lai veiktu pārbaudes par Laimas slimību [tās izrādījās pozitīvas], un nozīmēja bērnu infektologu,” stāsta tētis.

Renārs ķeras pie telefona un cenšas sazināties ar nepieciešamo speciālistu. Atklājas, ka tas izrādās visai sarežģīts uzdevums.

"Pirmais, kam zvanījām, bija Bērnu klīniskās universitātes slimnīca. Piedāvāja 12. augustu. Nu, tas ir vēl mēnesis. Zvanām tālāk - nav. Piezvanījām pilnīgi visiem Rīgā iespējamajiem veselības centriem. Nekur vispār nav bērnu infektologs. Vienkārši stāvi un gaidi rindu," atklāj Renārs.

Ģimene gan satraucas, vai vēl vairāku nedēļu gaidīšana nenodarīs nopietnus un pat neatgriezeniskus kaitējumus meitas veselībai.

"Es domāju, ka tas vienkārši ir šausmīgi. Tu reāli zini, ka tev bērns ir jāārstē, bet tu nevari. Tu vienkārši gaidi rindā - mēnešus, divus… Es nezinu, kādai jābūt vecākam reakcijai uz to, ka tu reāli zini, ka bērns ir slims, bet tu gaidi uz kaut kādu ārstu. Nu, mēnesis jau ir pēc ērces, tas mums bija jānogaida. Tad uztaisām analīzes. Tas ir jau piecas nedēļas. Tad mēs gaidām rindā. Tas ir vēl viens mēnesis. Tas jau beigās ir trīs mēneši, rupji ņemot. Nu, sekas var būt šausmīgas beigās," pauž Renārs.

Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Ģimenes Vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska gan mierina vecākus, uzsverot, ka gaidīšana rindā šajā situācijā neko ļaunu nenodarīšot.

"Ja Laima slimība jau agrīnā stadijā norit smagi, tad pacientam būs tāds veselības stāvoklis, ka viņam nebūs citas opcijas, kā griezties slimnīcā. Tātad, tā būs - vai nu neiroinfekcija, vai kāda ļoti reta cita, piemēram, kardioloģiska izpausme. Un ģimenes ārsts nemaz ar to netiks galā. Tas stāvoklis būs smags. Pacients nonāks slimnīcā, un viņam būs nekavējoties sniegta palīdzība.

Visos citos gadījumos infektologa konsultācija nav obligāta, bet, ja to vajag, tā nav steidzama un var gaidīt nedēļu, divas, mēnesi. Bet jūsu minētajā gadījumā, vismaz tik, cik jūs man stāstāt, pēc tās informācijas, tā kā varētu piekrist ģimenes ārstam, ka antibiotikas nebija jānozīmē," skaidro Zavadska.

Renārs atklāj, ka meitas veselības stāvoklis pašreiz ir stabils. Un neatliek nekas cits, kā sēdēt un gaidīt, kad pienāks viņu kārta rindā pie ārstniecības speciālista, lai pilnībā kliedētu šaubas par Laimas slimību.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 16:47

Jaunākās diskusijas