VIDEO: "Dzīvnieku parkā kā šausmenē"; apmeklētāji ceļ trauksmi par apskates objektu Dundagā

tautaruna.lv 29.jūlijs 2020, 8:15
 
Ekrānuzņēmums no video/Bez Tabu
Covid-19 laikā arvien vairāk ģimeņu dodas izbraucienos, aplūkojot dabas un tūrisma objektus tepat mūsu Latvijā. Viens no galamērķiem ir kāds dzīvnieku parks Kurzemē, kur apmeklētāji ne tikai apskatīja zvēriņus, bet arī pamanīja, ka – ne visi izskatās tik veseli un jauki. 

Kā vēsta raidījums "Bez Tabu", daudzi iedzīvotāji satraukušies par dzīvnieku labklājību parkā Dundagā.

"Palīdziet, lūdzu. Nezinu, kur man vērsties un kam rakstīt. Apmeklēju eksotisko dzīvnieku parku Dundagā. Biju šokā par to, kādā kondīcijā tiek turēti dzīvnieki un kādā stāvoklī tie ir. Neredzēju nevienu trauku ar dzeramo ūdeni, kaut gan ārā karstums tuvu pie 30 grādiem, " pie raidījuma vērsusies Jana.

Bažas paudusi arī Tatjana: "Ar ģimeni apmeklējām Dundagas eksotisko dzīvnieku parku un bijām ļoti lielā sašutumā, ka dzīvnieki ir briesmīgā stāvoklī. Nesaprotu, kā citi viņu “Facebook” lapu tā slavē. Zebrai kāja uzplēsta, brūce apmēram 20 cm lielumā, visa vaļā. Vienam ponijam arī sāns saplēsts. Lamas, alpakas noaugušas, vilnā pat folija ieaugusi! Kamielis nekopts, arī visa vilna savēlusies. Kāpēc bērniem jāredz uzplēstas brūces!?! Var nosaitēt brūces vai izolēt dzīvniekus, lai bērniem nav šoks redzēt tādu dzīvnieku! Ejot ārā, darbiniecei teicām, ka zebrai briesmīga kāja, bet viņa tik smaidot teica, ka zinot. Saprotu, ka tas ir bizness, bet tāda attieksme nav normāla pret dzīvniekiem!"

Ierodoties Dundagā, žurnālisti uzdevās par parka apmeklētājiem, lai vispirms, neviena netraucēti, aplūkotu, kādā stāvoklī uzturas dzīvnieki. Jāpiebilst, ka iežogotajā teritorijā ir vairāki norobežoti voljeri un aploki, taču lielākoties dzīvnieki staigā savā vaļā kopsolī ar cilvēkiem - darbiniekiem un apmeklētājiem.

Traumas tiek pamanītas ne tikai jau pieminētajai zebrai, bet arī brangajai sivēnmātei. Rētu jau apsēdušas mušas. Arī kamielis aiz baļķu sētas šķiet iekļuvis kādā nepatīkamā incidentā un guvis rētas. Bet pārējie divi ciltsbrāļi tobrīd atpūšas zem brīvi pieejamas ēkas jumta. Teritorijā pamanām arī aitas, strausus, rukšus, vistas un vēl daudzus citus dzīvniekus. Grūti neievērot arī skatītājas pieminēto alpaku ar patiešām kuplo kažoku.

Dzīvnieku parka darbinieks norāda, ka traumas dzīvnieki gūstot paši, skrienot kaut kur uzduroties vai sakaujoties un tas esot normāli. Tāpat viņš norāda, ka parka darbinieki dzīvniekus ārstējot.

Uzrunātā dzīvnieku parka apmeklētāja pieļauj, ka lielākie un stiprākie dzīvnieki dara pāri fiziski vājākajiem iemītniekiem. “Mums arī radās priekšstats, ka varbūt viņi iziet uz to, ka tie apmeklētāji pērk to barību dzīvniekiem un ka papildus viņi īpaši netiek baroti.”

Drīz vien ierodas arī dzīvnieku parka īpašniece, kura apliecina, ja dzīvnieku veselībai draud nopietnas problēmas, tiekot izsaukti veterinārārsti. Šis ir ceturtais gads, kopš dzīvnieku parks ir pieejams tūristiem.

PVD Ziemeļkurzemes pārvaldes vadītājs Ivars Koloda skaidro: "Mēs arī ik pa laikam pie viņiem aizbraucam un pārbaudām. Tā mums skaitās tikpat kā dzīvnieku novietne. Pārsvarā mēs reaģējam uz kaut kādām iedzīvotāju sūdzībām, ja ir kaut kas tāds. Iepriekš mums bija kaut kādi atsevišķi pārkāpumi saistībā ar to, ka mājas cūkas ārā ganījās, ja, kas nevar būt, kurām ir jābūt telpās. Tad šobrīd šīs te fotogrāfijas, ko jūs mums atsūtījāt, tās līdz mums nebija nonākušas."

Saistībā ar Āfrikas cūku mēri šobrīd rukšus ir aizliegts turēt brīvā vaļā kopā ar citiem zvēriem. Eksotisko dzīvnieku parka īpašniece Evita Laukšteina pauž: "Es esmu aizskarta, jo es vislabākajā, vislabākajā, kā vien var rūpēties, rūpējos par dzīvniekiem, cik nu vien var, cik nu ir iespēju. Rokas ir divas…"

Viņa norāda, ka parks ne tikai turpinās darboties, bet plānota arī tā paplašināšana.

Atkārtoti sazinoties ar PVD, noskaidrojam, ka dzīvnieku parkā praktizējošais veterinārārsts esot informējis PVD par situāciju dzīvnieku parkā, kā arī izsniedzis parka saimniekiem nepieciešamos medikamentus brūču apkopšanai. PVD neplānotā vizīte gan vēl neesot notikusi.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 21:15

Jaunākās diskusijas