VIDEO: Piņķu kapos paveras baiss skats

tautaruna.lv 29.jūlijs 2020, 7:00
 
Ekrānšāviņš no video
Piņķu kapsēta Babītes novadā ir vieta, kur nelaiķi pēc aiziešanas viņsaulē atdusas mierā, klusumā un… atkritumos, vēsta raidījums "Bez Tabu".
Apmeklētāji, kuri regulāri brauc apkopt tuvinieku kapu vietas, pamanījuši, ka nelegāli ierīkotās drazu kaudzes sākušas izplesties un arvien vairāk tuvojas nelaiķu atdusas vietām.

Izrādās, ka sasāpējusī problēma zināma arī vietējai draudzei. Kapu apsaimniekotājiem esot jācīnās ne tikai ar cūcīgiem aizgājēju tuviniekiem, bet arī vietējiem iedzīvotājiem, kuri nekautrējoties atvest un jau tā pārpildītos konteinerus papildināt ar saviem atkritumiem.

“Tas kapu apsaimniekošanas budžets draudzei veidojas no ikgadējiem apsaimnikošanas maksājumiem, kas ir desmit eiro gadā no vienas kapu vietas, kur diemžēl ar visiem centieniem mēs esam spējīgi savākt tikai divas trešadaļas no šiem maksājumiem, un šī cena jau nav mainīta tuvu pie desmit gadiem. Diemžēl visi pārējie izdevumi pēdējo desmit gadu laikā noteikti ir izauguši vismaz par 50%. Un to pašu mēs varam teikt par atkritumu apsaimniekošanas jautājumiem,” pauž Ritvars Heniņš, Draudzes priekšnieks.

Pirmajos piecos gada mēnešos par apsaimniekošanu izdevies savākt 2000 eiro, un teju visa summa atdota par atkritumu izvešanu, kas notiek reizi ceturksnī. R. Heniņš stāsta, ka ar atvēlēto naudu nepietiek, tāpēc problēma kļūst arvien lielāka. Esot domāts, kā to atrisināt, apsvērtas dažādas idejas - šķirot atkritumus, celt apsaimniekošanas maksu vai nodot kapus pašvaldības pārziņā. Izvietot papildus atkritumu tvertnes kapsētas tālākajā galā liedzot infrastruktūra. Lai tos varētu regulāri savākt un izvest, esot jāiegulda lielas izmaksas, pārbūvējot iebraukšanas ceļus.

Babītes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Aivars Osītis stāsta, ka pašvaldība apzinājusi uzņēmumus, kas var uzstādīt kapos novērošanas kameras. Tas būtu īslaicīgs problēmas risinājums, kas liktu negodprātīgiem viesiem padomāt par savu rīcību. Kamēr lēmums - kurš saimniekos Piņķu kapsētā - nav pieņemts, draudzes pārstāvis sola organizēt atkritumu “Munameģa” savākšanu tuvāko pāris nedēļu laikā.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 21:05

Jaunākās diskusijas