Rakstnieks Arno Jundze brīdina par krāpniekiem; kontā parādījusies dīvaina rezervēta summa

tautaruna.lv 26.jūlijs 2020, 9:52
 
Dmitrijs Suļžics/F64
Latvijas Rakstnieku savienības priekšsēdētājs un rakstnieks Arno Jundze sociālajā vietnē "Facebook" brīdina par krāpniekiem un iesaka pārbaudīt kartes, kuras ikdienā nelieto.
Jundze atklāj, ka viņa "Swedbank" kontā parādījusies dīvaina rezervēta summa vairāk nekā 1000 eiro vērtībā.

"Uzmanību, krāpnieki! Vakar gluži nejauši pamanīju, ka manā bankas kontā, ko izmantoju diezgan retos gadījumos, parādījusies dīvaina rezervēta summa - pāri par 1000 eiro. Sāku neizpratnē skatīties, jo karti izmantoju tik maz, ka diezgan labi atceros katru pirkumu. Izrādījās, it kā par pirkumiem it kā Amazonē pēdējo 10 dienu laikā, ko neesmu veicis. Pirkumi vairāki, katrs 100 līdz 200 eiro robežās. Parasti nekad tādas lietas neskatos. Protams, ka turpat internetbankā paziņoju Swedbank Latvia. Viņi ar mani nekavējoties sazinājās, īpašs paldies, konsultantei Kristīnei, protams, ka tika nobloķēta karte, maksājumi apturēti. Paskatījos pēc tam arī savu amazones kontu, ko laikam esmu izmantojis reizi mūžā - pēdējos trīs mēnešos neviena pirkuma. Morāle? Šad tad jāskatās arī uz rezervētajām summām. Ja nav slinkums, padalieties ar ierakstu. Varbūt vēl kādam uzradušies nesaprotami maksājumi. Un noteikti pārbaudiet tās kartes, ko ikdienā nelietojat. Bija liela varbūtība, ka es par šo uzzinātu pēc pusgada," raksta Jundze.

Viņš arī norāda, ka neviens viņam iepriekš nav zvanījis un nekādus bankas datus nav centies izkrāpt.

Beigās Arno piebilst: "[...] kad mūs apzog, parasti apjūkam. Arī man tā bija. Tomēr jāsaņem sevi rokās un nekavējoties jāziņo bankai. Kaut valoda raustās."

Jau vēstīts, ka Latvijā aktivizējušies krāpnieki, kuri, uzdodoties par banku darbiniekiem, no iedzīvotājiem iegūst maksājuma kartes datus un paroles. Viltvārži zvana laikā informē personu par it kā aizdomīgu darījumu bankas kontā un, lai to anulētu, lūdz nosaukt kartes numuru, PIN kodu un citu sensitīvu informāciju. Krāpnieku mērķis ir iegūt citas personas piekļuves rīkus - lietotāja vārdu, paroles, maksājumu karšu datus, SmartID pin kodus, lai vēlāk iegūtu piekļuvi konkrētās personas elektroniskiem finanšu līdzekļiem un pārskaitītu tos uz ārzemju kontiem, kurus izsekot ir ļoti grūti.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 3:55

Jaunākās diskusijas