Raidījums skaidro, cik droši ir ēst Latvijā nopērkamos arbūzus

tautaruna.lv 5.jūlijs 2020, 15:39
 
Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency
Rīdzinieks Kaspars no Krievijas iegādājies ierīci, ar kuru var veikt testēšanu augļiem un dārzeņiem un uzzināt, cik daudz nitrātu tie satur, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Kaspara veiktais eksprestests uzrāda, ka arbūzā nitrātu daudzums ir 126 mg/kg. Pieļaujamā norma ir teju uz pusi mazāka.

Arī raidījums veicis arbūzu testēšanu ar šo ierīci, kura norādījusi, ka visos trīs paraugos ir paaugstināts nitrātu daudzums. Visi arbūza paraugi arī nogādāti testēšanai Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta ”BIOR” laboratorijā.

”BIOR” ķīmijas eksperte skaidro, ka nitrāti ir slāpekļskābes sāļi. Uzkrājas augļos un dārzeņos, ja tiek izmantots minerālmēslojums. Latvijā gan neesot noteikta maksimālā pieļaujamā nitrātu norma arbūzos.

Arī Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāve Tatjana Marčenkova akcentē, ka Eiropas Savienībā nitrātu maksimāli pieļaujamo normu pārtikas produktos nosaka Komisijas regula, bet tajā nitrātu norma arbūziem nav noteikta. Nitrāti uzglabāšanas laikā sadalās. Līdz ar to jebkura augļa vai dārzeņa uzglabāšanas laikā to kļūst aizvien mazāk. To daudzums samazinās, arī mazgājot un skalojot augļus vai dārzeņus.

Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūtā ”BIOR” laboratorijā iegūtie rezultāti liecina, ka visos trijos arbūzu paraugos nitrātu daudzums ir pat mazāks nekā 20 mg/kg.

Eksperti skaidro, ka rezultāti, kādi bija, veicot testēšanu ar ierīci, atšķiroties no laboratorijā iegūtajiem, jo metodes esot dažādas. Tāpat pēc testēšanas cilvēki tiek mierināti, ka Latvijā nopērkamo arbūzu ēšana ir droša.

Avots: Raidījums "Bez Tabu".

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 9:10

Jaunākās diskusijas