Radiniece šokā: slimniekam ar aizdomām uz Covid-19 ģimenes ārsts liek atnākt uz poliklīniku

tautaruna.lv 20.aprīlis 2020, 13:22
 
Kaspars Krafts/F64
Pie portāla "nra.lv" vērsās sieviete, kura neslēpj šoku par ģimenes ārsta rīcību, kad slimniekam ar aizdomāma par Covid-19 likts nākt uz poliklīniku.

Sieviete norāda, ka lai gan priecājas, ka pie mums ir tik maz saslimušo ar Covid-19 un kopumā no malas liekas, ka situācija tiek optimāli menedžēta, pavisam cita aina paveroties, kad ar to nākas saskarties personīgi.

Sieviete stāsta, ka radiniecei, kurai ir 64 gadi, kas nozīmē, ka viņa ir riska grupā, pagājušajā nedēļā, ceturtdien, parādījušies simptomi - ļoti augsta temperatūra, galvassāpes un nespēks. Tā kā neesot bijis ne klepus, ne iesnas, pirmo dienu sirmgalve palikusi mājās un lietojusi paracetamolu. Taču otrajā dienā, kad veselības stāvoklis nav uzlabojies, izsaukta Neatliekamā medicīniskā palīdzība, brīdinot par simptomiem.

"Atbrauc ātrie, cimdiņos un maskās, izklausa, apskatās - nekas tāds neesot, plaušas tīras, lai tik turpina sēdēt mājās. Testu nepiedāvā veikt, jo parastos vīrusus jau arī neviens neesot atcēlis. Paiet pāris dienas, nekas nemainās, joprojām temperatūra lēkā, nespēks, sāpes. Ģimenes ārsts pa brīvdienām nav sazvanāms, bērni atnes pārtiku un kādas nebūt zāles, atstāj pie durvīm. Pa to laiku pienāk ziņas, ka vēl vairākiem kolēģiem šī cilvēka darba vietā ir līdzīgi simptomi," stāsta sieviete.

Taču lielāko šoku sieviete piedzīvojusi pirmdien, kad izdevies sazvanīt poliklīniku: "Pirmdiena - izdodas sazvanīt poliklīniku, kas paziņo - NĀCIET UZ PLKST. 12.00 PIE MUMS. KO? Nē nu reāli, ko? Iedomāsimies tagad šo slimo cilvēku, kam nav sava personīgā transporta un līdz poliklīnikai ir gabaliņš. Pirmkārt, kā lai viņš ar savu nespēku un slikto pašsajūtu tur aizvelkas? Un, ja brauc ar sabiedrisko transportu, cik cilvēkus aplipinās? Kā lūdzu rīkoties šajā situācijā? Ja izdotos no šī "gudrā" ģimenes ārsta (kurš piedāvā potenciāli inficētam cilvēkam staigāt apkārt) dabūt nosūtījumu uz testu, kurš varētu izrādīties pozitīvs - tad beigās iznāktu slēgt visu poliklīniku, ielikt "gudro" ģimenes ārstu un visus, kas tajā dienā bijuši pie viņa karantīnā," sašutusi ir sieviete.

Visbeidzot viņa atzīmē, ka radiniece uz poliklīniku nedevās, jo uzskatīja, ka tā būtu bezatbildīga rīcība. "Kopumā, jā, sistēma ir izstrādāta, ieteikumi sarakstīti, bet ko tas līdz, ja neviens neievēro? Tiešām, reāli, ko darīt šajā situācijā?" pauž sieviete.

Jau vēstīts, ka iepriekšējā diennaktī veikti 787 izmeklējumi personām ar aizdomām par saslimšanu ar Covid-19, infekcija apstiprināta 12 cilvēkiem, informē Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

Latvijā kopā veikti 36668 izmeklējumi, infekcija apstiprināta 739 personām.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 2:13

Jaunākās diskusijas