VIDEO: Ziņo par satraucošu parādību aizsargājamos mežos Siguldas pusē

tautaruna.lv 5.aprīlis 2020, 16:49
 
Ekrānuzņēmums no video/Bez Tabu
Bez Tabu redakcijā vērsies dabas draugs no Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP), kurš gan lūdza neatklāt viņa vārdu, jo izbraukātie meži nav DAP uzraudzībā (viens ir privāts mežs, otrs – “Latvijas Valsts mežiem” piederošs). 

Anonīmais dabas draugs pieķēris enduro motociklistu baru, kas pamatīgi izbraukājis mežus Siguldas pusē. Motociksti braukuši vietās prom no meža ceļiem, kur to nedrīkst darīt. Tāpat motociklu riepas kaitējušas Lorupei, lašveidīgo zivju upei, izbraukātas aizsargājamās meža nogāzes un gravas.

Dabas draugs internetā uzgājis motociklistu publicētus video, kuros rūcamo entuziasti paši sevi iemūžinājuši, izbraukājam mežus Siguldas pusē. Mežos plūst Lorupe, kuru motorizētie transportlīdzekļi arī šķērsojuši. Upi ieskauj lielas nogāzes un gravas, kuras arī vietām pamatīgi izkašņātas, liecina motociklistu video redzamais. Dabas draugs paguvis lejuplādēt motociklistu neapdomīgi publicētos video pirms moto entuziasti, sapratuši muļķību, tos izdzēsuši.

Mežā iespējams novērot, ka vietām dabas draugi nolūkā cīnīties ar motociklistu izdarībām uz izbraukātajām takām nogāzuši lielākus un mazākus kokus. Motociklistus nav atturējuši brīdinājumi nebraukt privātā mežā.

AS “Latvijas Valsts meži” vides eksperts Mārtiņš Kalniņš norāda, ka tie ir nogāžu un gravu meži, kas Latvijā un Eiropā ir aizsargājami un nav pārāk bieži sastopami. "Ja tiek izbraukātas nogāzes, kā šeit redzams, tiek izbojāta zemsedze. Šados nogāžu mežos tas veicina augsnes eroziju. Tas var radīt nevēlamu ietekmi Lorupei, lažveidīgo zivju upei. Augsnes daļām nonākot upē, tās pamazām var pārklāt straujteces, oļu sēres, ko laši un taimiņi izmanto kā nārsta vietas. Arī šķērsojot upi ar motocikliem, tie ne vien atstāj riepu pēdas, bet arī piesārņo ar eļļām," norāda eksperts.

Daļa moto entuziastu, kuri komentēja ierakstu, uzsvēra, ka vairums motociklistu ir apzinīgi un pauda nožēlu, ka nekulturālie met ēnu uz citiem entuziastiem. Tāpat daudzi pauda neizpratni par nereti novērotajiem dabas draugu bīstamajiem paņēmieniem cīņā pret motociklistiem mežos. Mediji, tai skaitā Bez Tabu, iepriekš stāstījuši par mežā izvietotām vālēm, kurās sadzītas garas naglas, kā arī par stieplēm un trosēm, ko dabas draugi novelkuši pāri ceļiem. Gada sākumā Madonas novadā meža ceļam pāri novilktā trosē iebrauca kvadraciklists, kurš no gūtajām traumām nomira.

Uzklausītie “Latvijas Valsts mežu” pārstāvji aizcina nepielietot šādas, citus apdraudošas metodes. Mežu izbraukāšanu lūdz iemūžināt un ziņot par to policijai un citām uzraugošajām institūcijām.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 14:37

Jaunākās diskusijas