Latviete Īrijā: Raudāju, kad nācās atlaist darbiniekus

Rita Lazda 31.marts 2020, 18:30
 
Rūta Kalmuka/ F654 Photo Agency
Ne vien Latvijā, bet arī citviet pasaulē uzņēmēji koronavīrusa Covid-19 radītās krīzes dēļ nonākuši neapskaužamā situācijā. Arī kāda latviete Īrijā, kura tur nodarbojusies ar uzņēmējdarbību atzīst, cik notikušais ir smags pārbaudījums arī viņai.

34 gadus vecā Lailai jau 15 gadus dzīvo Īrijā. Viņa ir frizētavas īpašniece, tomēr jaunās situācijas dēļ arī viņai nācies slēgt salonu, vēsta portāls "Baltic-Ireland". Viņai marta vidū bijis jāatlaiž 12 stilistes.

Laila stāsta, ka viņas līdz šim populārais salons bija viens no pirmajiem uzņēmumiem pilsētā, ko nācās slēgt, jo cilvēki sāka aptvert koronavīrusa radīto draudu apmērus.

Drīz pēc tam Laila sāka izmantot valdības ārkārtas pandēmijas maksājumu shēmu, kas ļāva darbiniekiem saglabāt algas. Uzņēmēja maksā darbiniekiem 203 eiro nedēļā un pēc tam saņem atmaksu, taču, lai varētu veikt maksājumus šajā nedēļas nogalē, viņai būs jāņem nauda no sava personīgā konta. Lai arī drīzumā tiks ieviesta jauna Covid-19 algu subsīdiju shēma, Laila bažījas, ka tas nozīmē, ka viņai avansā būs jāizmaksā līdz 70% algu.

Viņa neslēpj, ka situāciju vēl grūtāku padarījis fakts, ka šonedēļ no uzņēmējas konta iekasēti 12 000 eiro pievienotās vērtības nodokļa. "Uzņēmēja mēģinājusi atlikt maksājumus, taču tālruņa līnijas bijušas aizņemtas un ar ierēdņiem sazināties nav izdevies," vēsta portāls.

Laila atzīst, ka pirmajās nedēļās ļoti raizējusies par savām darbiniecēm un raudājusi, kad nācies cilvēkus atlaist, jo līdz tam nekad tas nav bijis jādara.

“Viņas nav tikai frizieres, bet arī psihologi un draugi, kā arī radoša sabiedrība," norāda uzņēma pārstāve.

Jau vēstīts, ka lai atbalstītu uzņēmējus un darba ņēmējus, kas Covid-19 radītās krīzes dēļ šobrīd palikuši bez darba, valdība ieviesusi dīkstāves pabalstus.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:30

Jaunākās diskusijas