Pilota māte neizpratnē par gaidīšanas laiku, lai veiktu Covid-19 analīzes Latvijā

tautaruna.lv 16.marts 2020, 15:45
 
AFP/SCANPIX/LETA
Kā sieviete sociālajā tīklā facebook publicējusi ierakstu, kurā klāsta to, kāda ir situācija, ja viņas dēls, kurš ir pilots, un kuram parādījušies koronavīrusam COVID-19 raksturīgie simptomi, vēlas Latvijā veikt analīzes.
"Mans dēls ir pilots, kurš pēdējo nedēļu laikā ir bijis Itālijā, Dānijā, Somijā, Polijā....un viņš ir salimis...ir temperatūra, klepus....ir ziņots visām pareizajām institūcijām - atbilde - gaidiet, kad zvanīs un uzaicinās nodot analīzes! Simptomi ir jau trīs dienas. Un gaidam! Jo tak nedrīkst pats nekur rādīties! Ģimenes ārsts virtuāli atver slimības lapu - un es tiešām saprotu ģimenes ārstu, jo arī viņam ir ģimene! Bet cik ilgi mums gaidīt uzaicinājumu uz jaunizveidoto telti??? Un ja nu šis ir reāls COVID-19 gadījums? Cik cilvēku jau ir paspēts inficēt?" retoriski jautā sociālajā tīklā facebook publicētā ieraksta autore.

"Un es pati vakar atlidoju no Oslo! Aizlidoju laikā, kad ne Latvija, ne Norvēģija vēl nebija karantīnas zona! Tad tagad , ja Oslo lidostā katram atlidojušam no jebkuras valsts ir jāaizpilda anketa par to no kurienes un uz kurieni dodas, ar ko būts kontaktā un katru vēl pārbauda armijas cilvēki, tiek ielaisti valstī tikai un vienīgi valsts piederīgie, kas to var pierādīt ar dokumentiem!!! Konkrēti - meitene no Latvijas, kas bija atbraukusi pie drauga uz Oslo - tika aizvesta uz viesnīcu un pēc tam atgriezta Latvijā! Tad Rīgas lidostā pilnīgi nekas nav mainījies! Nevienu neinteresē no kurienes, uz kurieni dodas atbraucēji! un kāds ir viņu veselības stāvoklis! Nevienam nav jāaizpilda neviena anketa un nevienam neprasa dokumentus," sava redzējumu par situāciju klāsta dāma.

"Un , ja valstij ir tik ļoti vienaldzīga attieksme, tad kāpēc man ir jābūt atbildīgai un jāpārtrauc strādāt - reāli paliekot bez ienākumiem, jo esmu pašnodarbinātā, kāpēc es varu nodrošināt , ka man tiek uz lidostu atgādāta personīgā mašīna, lai es varu nokļūt mājās nevienu neapdraudot, ja nu gadījumā es esmu inficējusies un pārtiku līdz manām mājām, kamēr biju prom piegādāja radi un turpmāk es to darīšu internetā - tajā pašā laikā, kas pasargās mani, kad es pēc 14 dienām iziešu no mājas un satikšu iespējams inficētos , bet nepārbaudītos cilvēkus?"

Jau vēstīts, ka šobrīd Latvijā apstiprināti 34 saslimšanas gadījumi ar koronavīrusu COVID -19. Kopā veiktas 1147 pārbaudes. Jaunākā informācija liecina, ka pēc iepriekšēja pieraksta analīžu nodošanu nodrošinās arī E. Gulbja laboratorijā (Brīvības gatvē 366). Lai pieteiktos uz analīžu nodošanu, iepriekš jāzvana uz tālruņa numuru 67801112. Pašlaik analīžu nodošana šajā laboratorijā iespējama tikai Rīgā, taču dienesti turpina darbu, lai to nodrošinātu visā valsts teritorijā.

Personām, kuras atbilst SPKC noteiktajiem kritērijiem/definīcijai - ir atgriezušās no COVID-19 skartajām valstīm* un ir saslimšanas simptomi - analīžu veikšana ir valsts apmaksāta. Šajos gadījumos ir jāzvana uz tālruņa numuru 67801112, kur speciālisti izvērtēs veselības stāvokli un noteiks laiku, kad būs iespējams doties uz analīžu veikšanu. Bez iepriekšēja pieraksta uz analīžu nodošanu doties nedrīkst!
Personām, kuras neatbilst SPKC noteiktajiem kritērijiem/definīcijai analīžu veikšana tiks nodrošināta pieraksta rindas kārtībā par maksu.
Pieraksts tiks nodrošināts katru dienu pa tālruni 67801112. Šodien analīzes būs iespējams nodot laika posmā no pulksten 12.00 - 18.00, savukārt svētdien no 8.00 līdz 16.00. Sākot ar pirmdienu darba laiks tiks mainīts (pagarināts). Par tālāko analīžu nodošanas darba laiku dienesti informēs tuvākajā laikā.
Par izmeklējumu rezultātiem laboratorija informēs pacientu un SPKC.
Ja izmeklējumu rezultāti uz COVID-19 būs negatīvi, personai tiks noteikts mājas režīms līdz pilnīgai slimības pazīmju izzušanai. Pēc telefoniskas saziņas ģimenes ārsts izsniegs darbnespējas lapu.
Ja izmeklējumu rezultāti apstiprinās saslimšanu ar COVID-19, un personai būs smagi saslimšanas simptomi, NMPD pacientu nogādās RAKUS vai BKUS. Savukārt, ja saslimšanas simptomi būs viegli, persona ārstēsies mājās ģimenes ārsta uzraudzībā.
Saslimšanas gadījumā SPKC uzsāks epidemioloģisko izmeklēšanu un apzinās iespējamās kontaktpersonas, kas varētu būt bijušas saskarsmē ar saslimušo.
Atgādinām, ka kopš vakardienas, 13. marta, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) ārkārtas tālruņa dispečeriem ir iespēja pacientus, kuri ir atgriezušies no COVID-19 skartajām teritorijām un ir saslimšanas simptomi, novirzīt arī uz mobilo analīžu nodošanas punktu. Tas atrodas Latvijas Infektoloģijas centra teritorijā un tā darbību nodrošinās NMPD mediķi.
Analīzes šajā punktā nodot var doties tikai tad, ja pacients iepriekš ir piezvanījis uz ārkārtas tālruni 113, kur izvērtē pacienta stāvokli un pieņem lēmumu par iespēju veikt analīzes mobilajā punktā. Lai mazinātu slimības izplatības risku, bez iepriekšējas pieteikšanās un bez saslimšanas simptomiem uz analīžu nodošanas punktu doties nedrīkst! Laboratorisko izmeklējumu veikšanai teritorijā tiks ielaisti tikai pacienti ar savu automašīnu. Ar kājām, sabiedrisko transportu vai taksometru ierasties nedrīkst.
Tāpat kā līdz šim pie pacienta analīzes paņemt mājās dodas arī NMPD brigāde un Centrālās laboratorijas speciālisti.
Jau ziņots, ka, zvanot uz telefona numuru 67387661 (darba dienās, no 08:30 līdz 21:00 un brīvdienās līdz 17.00) SPKC speciālisti sniegs iedzīvotājiem atbildes uz jautājumiem, kas saistīti ar COVID-19, tostarp par rekomendācijām attiecīgajā situācijā un norādīs, kur var meklēt vairāk informācijas par interesējošo tēmu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 19:57

Jaunākās diskusijas