Koronavīrusa draudi: latviete stāsta par problēmām, kas radušās atgriežoties no Itālijas

tautaruna.lv 29.februāris 2020, 8:55
 
Attēlam ir ilustratīva nozīme / REUTERS/SCANPIX/LETA
Lai gan arī speciālisti Latvijā norādījuši, kā jārīkojas atgriežoties no dažādām vietām pasaulē, kur konstatēts koronavīruss, kāda Latvijas iedzīvotajā, kura iepriekš 10 dienas pavadījusi Itālijā, ieskicējusi situāciju, kas norāda, ka reālajā dzīvē viss nenotiek tik raiti kā iepriekš stāstīts preses brīfingos.

Kā sociālajā tīklā facebook vēsta ieraksta autore, tad 27.februārī viņa atgriezusies no 10 dienu ceļojuma Itālijā. "Koronas vīrusa epidēmija sākās tad, kad bijām tur sabijuši jau trīs dienas, bet bijām uz to brīdi vēl drošajā Sicīlijā, visu tvērām mierīgi. Galvenā problēma - mājupceļā visa diena jāpavada divās Milānas lidostās, kas jau ir bīstamā zona," norāda Līga.

"Sazinoties ar radiem, draugiem, kolēģiem, jūtam, ka, lai arī esam forši, neesam gaidīti elementi ne ballītēs, ne darba vietās. Un viss saprotams, ir mums vecāki un kolēģi ar hroniskām saslimšanām, ir man pašai darbs ar pirmsskolas vecuma bērniem. Nolemjam rīkoties atbildīgi un maksimāli ievērot biodrošību, lai drošībā ir mūsu līdzcilvēki. Par mūsu pašu un bērnu imunitāti un spēju izslimot koronu, kreņķa nav nekāda. Tātad - vēlamies vienkārši būt atbildīgi."

Jau esot Itālijā apzvanītas visas iespējamās iestādes, lai saprastu, ko darīt, bet tā arī ģimene gudrāka nav tapusi. Piektdien, 28.februārī, meklējumi sākti no gala.

Pēc sarunām ieraksta autore arī publicējusi kopsavilkumu par noskaidroto. Publicējam nerediģētu sociālajā tīklā facebook publicēto ieraksta daļu.

1. Gulba laboratorijā un Slimību un profilakses centrā saka, ka no maksas analīzēm (kas starp citu vienai personai maksā 80eur) jēga maza, jo kkas tajās analīzēs redzams tikai tad, ka beidzies inkubācijas periods un cilvēks jau ir slims, tātad - ir redzamas saslimšanas pazīmes. Bet, protams, ja grib var kaut katru dienu taisīt;


2. Zvanot Infektoloģijas centram saka, ka jāiet pie ĢĀ, jāņem darbanespējas lapa un jāsēž mājās;


3. Sazvanot ģimenes ārstu (ko apmeklējam slimības dēļ faktiski nekad, jo principā neslimojam), klausules otrā galā pilnīga neziņa. Jautā, vai biju tajā lidmašīnā, kur irānis? Nu, tad vismaz autobusā? Kāpēc biju Itālijā? Un, ko tagad ĢĀ jādara? Bet apsola atvērt Slimības lapu;


4. Pēc pāra h atzvana ĢĀ un saka, ka nekādas Slimības lapas nebūs, jo rīcības plānā tiem, kas nav slimi, šāda opcija nav paredzēta


5. Zvanu atkal Latvijas Infektologijas centru, tur šokā - kā nedod Slimības lapu? Saku, ka strādāju ar bērniem un senioriem, otrā galā dāma - te noteikti nevajadzētu iet uz darbu. Pāra min konsultējas ar kādu un tad ziņo, ka tomēr jāzvana uz Slimību un profilakses centru, jo viņi koordinē visu koronas procesu, bet infektologi tikai ārstējot;


6. Sazvanu, nu, arī Slimību profilakses un kontroles centru, kur paskaidro, ka jāiet pie ĢĀ, jādabū izziņa, ka uz doto brīdi esi "praktiski vesels" un jāsoļo vien uz darbu. Jā, viņi saprot, ka bērni, ka kolēģi, ka ar hroniskām saslimšanās, bet šāda izziņa vismaz ļaušot man teorētiski būt veselai. Jā, Lietuvā un Igaunijā šādos gadījumos jau esot iespēja dabūt B lapas, bet mums, kamēr nebūs pirmais gadījumos, noteikti nekas nemainīsies.

Līga arī pateicas darba devējiem, kuri ļāvuši šajā situācijā palikt mājās.

Tiesa, jāmin, ka piektdienas vakarā Veselības ministrija informēja, ka izstrādātas vadlīnijas gadījumiem, kuros ārsts izsniegs darbnespējas lapu saistībā ar koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" izplatību - tās cita starp paredz, ka slimības lapa tiks izsniegta arī, ja cilvēkam, atgriežoties no kādas "Covid-19" visplašāk skartās teritorijas, ir saslimšanas simptomi, bet laboratoriskais izmeklējums ir bijis negatīvs

Ministrijā skaidroja, ka šajā gadījumā darbnespējas lapa ir nepieciešama, jo personai ir cita saslimšana un ir jāārstējas mājās. Ja cilvēks būs vesels ātrāk par 14 dienām kopš atgriezies Latvijā, ārsts darbnespējas lapu noslēgs. Vienlaikus personai ir jāturpina novērot savu veselību, mērot ķermeņa temperatūru divas reizes dienā, un šajā laikā, ja ir iespēja, var vienoties ar darba devēju par attālināto darbu.

Darbnespējas lapu izsniegts arī tiem, kuri būs bijuši ciešā kontaktā ar kādu, kuram ir apstiprināts "Covid-19". Šīm personām būs jāpavada mājās karantīnā 14 dienas. Vai konkrētā persona ir bijusi cieša kontaktā ar saslimušo cilvēku, tiks izvērtēts pēc Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) vadlīnijām.

Tāpat darbnespējas lapu izsniegs vienam no vecākiem, ja viņa bērns, vecumā līdz 14 gadiem, būs atgriezies Latvijā no infekcijas skartajām teritorijām. Šajā gadījumā bērns pēc atgriešanās 14 dienas nedrīkstēs apmeklēt izglītības iestādi, un vecākiem ir jānovēro bērna veselību. Ja bērnam parādās saslimšanas simptomi, jāzvana 113.

Vienlaikus VM uzsver, ja cilvēks ir atgriezies Latvijā no "Covid-19" infekcijas skartajām teritorijām un nav nekādu saslimšanas simptomu, 14 dienas ir nepieciešams novērot veselību. Šajā laikā, ja ir iespēja, jāmēģina vienoties ar darba devēju par attālināto darbu, bet darbnespējas lapa netiks izsniegta. Ja cilvēkam šajā laikā parādās saslimšanas simptomi, jāzvana 113.

No 28.februāra, īpaši piesardzības pasākumi ir attiecināti uz personām, kuras ir atgriezušās no Itālijas Lombardijas, Veneto, Emīlijas - Romanjas, Pjemontas apgabaliem, Japānas, Singapūras, Dienvidkorejas, Irānas un Ķīnas.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 8:17

Jaunākās diskusijas