Ko tiem, kuri plāno ceļojumu, saka latvieši Itālijā?

Rita Lazda 25.februāris 2020, 16:21
 
EPA/SCANPIX/LETA
Šobrīd cilvēki sociālajos tīklos aktīvi spriež par situāciju Itālijā, kur tiek mēģināts ierobežot tālāku koronavīrusa "Covid-19" izplatīšanos. Kamēr vieni sociālajos tīklos cenšas noskaidrot, vai šobrīd būtu prātīgāk atcelt plānoto ceļojumu uz Itāliju, tikmēr sociālajā tīkla facebook grupā "Latvieši Itālijā" atrodami tur mītošo tautiešu padomi.

Kāda dāma, kurai nedēļas nogalē paredzēts ceļojums uz Milānu, domubiedriem jautājusi, vai labāk nebūtu plānoto atpūtu atcelt. Daži nenoliedz, ka piesardzības dēļ, iespējams, uz Itāliju doties nevajadzētu, tikmēr Lombardijā mītošā Inese situāciju raksturo šādi: "Es dzīvoju Lombardijā, netālu no Milānas un pilnīgi piekrītu viedoklim, ka te viss ir ļoti stipri pārspīlēts! Ir slēgtas skolas, muzeji, teātri, sporta klubi u.t.t. Bet tajā pat laikā 15 km attālumā ir Malpensas lidosta, kurā viss notiek, tā ka ar vīrusu slims cilvēks var mierīgi atlidot, pa ceļam piesēst bāriņā, iekāpt vilcienā vai busā un braukt, kur deguns rāda, aplipinot apkārt esošos. Tā ka pasargāts nav neviens," norāda komentāra autore.

"Šobrīd karantīna ir noteikta 11 mazās pilsētiņās, no kurienes it kā ir radies vīrusa uzliesmojums. Visur citur cilvēki var brīvi pārvietoties, vakar panikā izpirktie lielveikali šodien uzpilda plauktus."

"Tiek ieteikts neapmeklēt cilvēku pārpildītas vietas, bieži mazgāt rokas, netuvoties cilvēkiem ar saaukstēšanās pazīmēm, bet visādi citādi var dzīvot normāli! Dienvidos nav vispār neviena vīrusa gadījuma, viss ir atvērts."

Vēl kāda cita latviete, kura atrodas Itālijā norāda, ka viņa ieteiktu rīkoties tikpat piesardzīgi kā dodoties citos ceļojumos- mazgāt rokus, sekot līdzi oficiālajām norādēm.

Tikmēr uz koronavīrusa "Covid-19" visvairāk skartajiem pasaules reģioniem nevajadzētu doties cilvēkiem ar paaugstinātu saslimšanas risku - cilvēkiem ar hroniskām saslimšanām, vecāka gada gājuma cilvēkiem, kā arī turp nevajadzētu vest mazus bērnus, aģentūrai LETA pauda Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas vadītājs, Sabiedrības veselības apakškomisijas deputāts Andris Skride (AP).

Skride pauda, ka pašiem iedzīvotājiem jāizvērtē, vai lidot, vai nelidot uz vīrusa skartajām vietām, ņemot vērā, ka arī lidmašīnā kā jebkurā noslēgtā telpā ar lielāku skaitu cilvēku ir lielāks saslimšanas risks ar jebkura veida vīrusu.

Latvijas Veselības ministrija (VM) no 24.februāra par koronavīrusa skartajām valstīm vai teritorijām, uz kurām attiecināti īpaši pasākumi noteikusi Ķīnu, Dienvidkoreju, Irānu, kā arī Itālijas Lombardijas un Veneto apgabalus.

Speciālisti iesaka izvērtēt ceļojuma nepieciešamību uz minētajām koronavīrusa skartajām valstīm vai teritorijām, kā arī ceļojuma laikā ievērot vispārējos profilakses pasākumus un sekot līdzi vietējo varas iestāžu norādījumiem.

Ceļotājiem, kuri atgriežas no šīm vietām, jānovēro sava veselība turpmākās 14 dienas. Parādoties saslimšanas simptomiem, piemēram, paaugstinātai ķermeņa temperatūrai, klepum, rīkles iekaisumam un apgrūtinātai elpošanai, VM iesaka ierobežot kontaktus ar ģimenes locekļiem un citām personām, nekavējoties zvanīt 113 un informēt ārstniecības personas par simptomiem un ceļojumu uz koronavīrusa skartajām valstīm vai teritorijām.

Latvijas Slimību profilakses un kontroles centra pārstāvji arī informējuši, ka pirmdien Eiropas Komisijas Veselības drošības komiteja un Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra rīkotajā telefonkonferencē secināts, ka satiksmes ierobežojumi patlaban nav nosakāmi - tomēr visas aviosabiedrības ir informētas par attiecīgajiem pārbaudes mehānismiem. Vienlaikus arī konkrētās pilsētās, kur reģistrēts liels saslimušo skaits, ir slēgta satiksme un iebraukšana konkrētajās teritorijās ir ierobežota.

SPKC informē, ka kopumā pasaulē no 2019.gada 31.decembra līdz 2020.gada 23.februārim ziņots par 78 833 laboratoriski apstiprinātiem saslimšanas gadījumiem, ko raisīja jauns koronavīruss "Covid-19". Tostarp saslimuši arī 16 veselības aprūpes darbinieki, savukārt 2463 pacienti ar nopietnām blakusslimībām ir miruši.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 10:44

Jaunākās diskusijas