Iedzīvotājs dalās ar skaudru stāstu par invalīda dzīvi Latvijā

Baiba Puriņa 20.februāris 2020, 15:02
 
Mārtiņš Zilgalvis/F64
Jānis sociālajā vietnē Facebook dalījies ar skaudru stāstu, kas ilustrē absurdu situāciju, kurā nokļuvis cilvēks ar invaliditāti Latvijā.

Jānis atklāj, ka savā automašīnā uzņēmis tā dēvēto stopētāju, kurš atklājis problēmas, ar ko saskaras cilvēki ar invaliditāti.

"Puisis atvainojās, kad nedroši kāpa mašīnā, jo izrādījās, ka vienai kājai ir protēze, un viņš ir invalīds. Sākumā domāju, ka dreb no alkohola pārmērīgas lietošanas, bet patiesībā bija pārsalis, jau otro dienu kājām ceļu mērojot līdz Rēzeknei. Naudas neesot ar ko aizbraukt līdz mājām, izskats neviešot uzticību, tāpēc ar auto stopēšanu neveicoties. Labi, ka autoostā ļāvuši pārgulēt. Pa ceļam apstājusies Ceļu policijas patruļas mašīna un gribējusi sodīt par stopēšanu, jo gājējiem jāpārvietojas pa pretējo braucamās daļas pusi, bet uzzinājuši, ka invalīds, atvizinājuši līdz Aizkrauklei," raksta Jānis.

Viņš atklāj, ka pasažieris devies daraba meklējumos uz Rīgu, jo Rēzeknē darbu neesot iespējams dabūt. Taču arī galvaspilsētā cilvēku ar invaliditāti "baidoties ņemt darbā".

"Un tagad sākas pats interesantākais. Sākumā bijis pirmās grupas invalīds un kaut kādu naudiņu saņēmis, bet tad iegādājies protēzi, par kuru šubrīd maksā kredītu un kļuvis otrās grupas invalīds ar attiecīgu invaliditātes pabalstu, jo tagad varot staigāt...?! Es biju šokēts! Puisim bijušas vadītāja tiesības, bet tagad viss jākārto no jauna, jo protēze ir uz labās kājas, kā arī jāiegādājas īpaši aprīkots auto, bet kur lai tādu naudu ņem? Bijis kādu laiku Īrijā, bet tur slimai kājai sākušās problēmas. Tā nu dzīvo viņi Latvijas laukos, audzē cūku, vistu, trušus, sieva pa dārzu saimnieko, mežā lasa ogas un sēnes, gatavo ziemai, audzina meitiņu un cenšas izdzīvot šajā bezcerīgajā situācijā un valstī..." sašutis ir ieraksta autors.

Ekrānuzņēmums no Facebook

Komentāros cilvēki ir sašutuši par šādu situāciju, taču ir arī tādi, kuri apšauba stāstītā patiesumu. "Kaut kur zūd ticamības moments.1. Kādēļ protēzi pirka kredītā, ja mums ir Vaivaru tehnisko palīglīdzekļu centrs un to palīglīdzekli, īpaši pirmās grupas invalīdam, atmaksā valsts. 2. Kādēļ tad pēkšņi tiesības jākārto no jauna. Vai tad satiksmes noteikumi pēkšņi mainās, mainoties sāpēm kājās? 3. 16 eiro viena bērna pabalsts, ja tas man liekas ir 11 eiro. 4. Ja galva strādā, tad kādēļ būtu jābaidās invalīdus ņemt darbā un, ja galva strādā, tad mūsdienās atrast darbu var dažnedažādos veidos. Saka, ka aklam cilvēkam attīstoties spēcīgāk citas maņas. Kādēļ, lai šajā gadījumā tā nebūtu. 5. Pats beidzamais. Kā jau te cilvēks ieminējās, tad uzrādot invalīda apliecību pie vadītāja, tad Latvijas teritorijā var vizināties bez maksas. Katrā ziņā, ja viss tas taisnība, tad novēlu veiksmi," raksta viens no komentētājiem.

Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) pērnā gada rudenī informēja, ka, lai gan salīdzinot ar bezdarbnieku skaitu pirms gada, bezdarbnieku ar invaliditāti skaits 2019. gadā ir samazinājies, atgriešanās darba tirgū šai grupai ir lēnāka nekā citām.

Tāpat NVA regulāri aicinot darba devējus pieteikties atbalstam, nodarbinot personas ar invaliditāti. Atbalsts tiek sniegts bezdarbnieka ar invaliditāti darba vietas aprīkošanai. Šajā gadījumā NVA piešķir dotāciju atbilstoši darba devēja iesniegtajai darba vietas pielāgošanas tāmei saskaņā ar ergoterapeita atzinumu, bet ne vairāk kā 711 eiro vienas darba vietas pielāgošanai. Darba vietas novērtēs NVA izvēlēts ergoterapeits, kurš sniegs rakstisku atzinumu par darba vietas atbilstību bezdarbnieka ar invaliditāti nodarbināšanai un darba vietas pielāgošanai nepieciešamajiem tehniskajiem palīglīdzekļiem.

Tāpat NVA sniedz atbalstu ikmēneša dotācijai darba vadītājam, kas strādā ar darbā pieņemtu bezdarbnieku ar invaliditāti. Dotāciju piešķir 50% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas proporcionāli bezdarbnieka nostrādātajām dienām mēnesī. Atbalstu nodrošina pirmo vai pirmos divus darba tiesisko attiecību mēnešus.

Atbalstam var pieteikties arī bezdarbnieks ar invaliditāti, ja darba tiesisko attiecību sākumposmā nepieciešams surdotulka pakalpojums (personām ar dzirdes invaliditāti) vai atbalsta personas pakalpojums (personām ar garīga rakstura traucējumiem).

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 1:13

Jaunākās diskusijas