Misānes lieta: izskan aicinājums boikotēt Dānijas preces

Rita Lazda 10.februāris 2020, 13:00
 
Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency
Laikā, kad sabiedrība satraukti seko līdzi Dānijas cietumā esošās Kristīnes Misānes lietai, sociālajā tīklā facebook parādījies aicinājums iedzīvotājiem Latvijā boikotēt Dānijā ražotas preces.
"No rītdienas Misānes atbalstītāji pulcējamies pie Dānijas vēstniecības!
Autobraucēji, kuri dodas garām Dānijas vēstniecībai, lūgums lietot skaņas signālus," tā savu aicinājumu sāk publikācijas autors sociālajā tīklā facebook. Viņš arī līdzcilvēkus uzrunājis ar aicinājumu boikotēt Dānijā ražotas preces.

Jau vēstīts, ka šīs nedēļas sākumā Latvijas Ārlietu ministrija atkārtoti aicina neizdot Latvijas pilsoni DĀR, pirms veiktas visas tiesiskās procedūras. Aicinām sagaidīt Dānijas apgabaltiesas sēdi, kas notiks piektdien, 14. februārī.

Respektējot Dānijas tieslietu sistēmu, Latvija pauž neizpratni par Dānijas mērķtiecību, ar kādu Eiropas Savienības pilsone tiek izdota tiesāšanai trešajai valstij, kurā starptautiskā līmenī konstatēti cilvēktiesību pārkāpumi. Jo sevišķi neizprotami tas ir tādēļ, ka Latvija vairākkārtīgi ir vērsusies pie Dānijas gan diplomātiskā, gan politiskā līmenī ar lūgumu neizdot K. Misāni. Šobrīd, kad viņa ir uzsākusi badastreiku, aicinām Dāniju pievērst īpašu uzmanību viņas veselības stāvoklim, lai izvairītos no būtiska veselības apdraudējuma.

Ziņu aģentūra LETA jau vēstīja, ka Dānijā aizturēto Latvijas pilsoni Kristīni Misāni kriminālvajāšanas sākšanai Dienvidāfrikas Republikai (DĀR) plānots izdot trešdien, 12.februārī, jeb divas dienas pirms Dānijas apgabaltiesā gaidāmās tiesas sēdes par sievietes iespējamo atbrīvošanu saistībā ar to, ka savu sodu viņa būtu jau izcietusi.

Pēc viņu stāstītā, Dānijas prokuratūra patlaban "ar visiem iespējamiem līdzekļiem mēģina panākt, lai Misāni izdotu Dienvidāfrikai". Ņemot vērā minēto, no šodienas Misāne apcietinājuma vietā sākusi badastreiku. Tā mērķis ir pievērst uzmanību Eiropas Savienības (ES) pilsoņu tiesībām, kas aizliedz izdošanu uz trešajām pasaules valstīm.

Kā uzskata Misānes pārstāvji, izdošana 48 stundas pirms tiesas sēdes esot "spļāviens sejā gan Misānei, gan Latvijai, parādot, ka Dānijas ģenerālprokuratūras skatījumā Latvijas valsts iedzīvotāji nav ES pilsoņi, kuru tiesības jāaizsargā".

Misānes māsa Mārīte Batraka pauda neizpratni par Dānijas prokuratūras rīcību, norādot, ka Dānija varēja sadarboties ar Latviju un novērst ES pilsones izdošanu DĀR, ievērojot sievietes tiesības. "Tomēr tiek atrasti mērķtiecīgi veidi, kā gaidāmo tiesu padarīt par formālu. Tas, kas notiks 14.februārī, ir likumīga iespēja Kristīni atbrīvot, bet tiek darīts viss, lai to nepieļautu," norādīja Batraka.

Tāpat viņa pavēstīja, ka divas dienas pēc tam, kad Misāne jau būs izdota DĀR, par kuras ieslodzījuma vietām trauksmi cēlusi gan ASV, gan starptautiskās organizācijas, būtu jālemj, vai Misāne, vairāk nekā gadu esot apcietinājumā Dānijā, sodu jau nav izcietusi.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 10:08

Jaunākās diskusijas