Tukumnieki sašutuši par 50 000 eiro vērto pilsētas svētku egli no Lietuvas

tautaruna.lv 5.decembris 2019, 15:40
 
Ekrānšāviņš/Bez Tabu
Tukuma iedzīvotāji ir neizpratnē par nepieciešamību pilsētas svētku egli vest no Lietuvas, turklāt par tik ievērojamu naudas summu, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Tukumnieki norāda, ka uz pilsētu no Lietuvas esot vestas vairākas egles, taču divas no tām izbrāķētas. Tikai trešā egle esot atzīta par labu esam, lai to uzstādītu pilsētas centrā. Kā vēl viens sašutuma iemesls minēts egles cena, kas tiek lēsta aptuveni 50 000 eiro.

Arī soctīklos Tukuma pilsētas svētku egles sāga izpelnījusies cilvēku uzmanību un neizpratni par jaunas egles uzstādīšanu, ja centrā aug pietiekami laba egle, kuru atliktu vien izrotāt svētkiem.

Tukuma domē raidījumam norāda, ka svētku noformējumam šogad tērēti 50 tūkstoši eiro. Egles atvešanai, rotāšanai un demontāžai no minētās summas atvēlēti 3 485 eiro eiro, kas esot gandrīz tikpat cik pērn, kad vietvara egli meklējusi saviem spēkiem. Atlikusī summa izlietota rotājumu iegādei, to montāžai un pilsētas dekorēšanai. Pēdējo 13 gadu laikā pašvaldība tikai sešas reizes sava novada teritorijā spējusi atrast pietiekami labu egli uzstādīšanai pilsētas centrā. Pārējās reizes egle pārvesta no kaimiņu novadu teritorijas.

Tukuma novada domes izpilddirektore Dace Lebeda paskaidro: "Nospriedām, ka labāk būs, ja būs viens liels pasūtījums - gan pilsētas, gan eglītes dekorēšanai un piegādei. Nebūtu korekti iepirkumā ierakstīt, lai egli neved no Lietuvas, bet gan tikai no Latvijas. Tas būtu galīgi dumji. Nav korekti iejaukties darba procesā, jāpagaida rezultāts. Gribējām pilsētniekiem sagādāt pārsteigumu, bet nesanāca." Nepiemērotā egle esot izmantota piezarošanai, turpretī otra uz Tukumu atvestā egle nemaz neesot bijusi paredzēta pilsētai, bet gan uzstādīta Ogrē.

Kristaps Štobis, kurš rada Ziemassvētku noskaņu Latvijas pilsētās, atklāj: "Uz mašīnas bija divas egles, iedzīvotāji pamanīja to sliktāko. Tas bija tehnisks pārpratums, kas tika ātri novērsts. Tā egle nebija paredzēta uzstādīšanai. Mēs strādājam ar dabīgām eglēm. Daba ir daba. Iespējams, ka eglei ir kāda ēnainā puse, kur jāpieliek kāds zars, lai priecē mūs un ir no visām pusēm baudāma. Tukumā uzstādīta Latvijā augusi egle."

Tukuma centrālajā laukumā aug trīs liela izmēra egles, taču pašvaldība jau vairāk nekā 10 gadus tās ignorē un nolemj uz pilsētas centru vest mežā nocirstu egli. Pēc šogad novērotā iedzīvotāju sašutuma pieņemts lēmums nākamgad rotāt laukumā esošās egles.

“Bez Tabu” aptaujāja četras nejauši izvēlētas Latvijas pašvaldības, lai noskaidrotu šo vietvaru praksi, izvēloties svētku egli. Dagdā eglīti plānots uzstādīt vien nākamās nedēļas vidū un to katru gadu saņem dāvinājumā.

Liepājā galvenā egle, kas sastāv no 700 mazām eglītēm, izmaksājusi 7 tūkstošus eiro bez PVN. Kopā Liepāja pilsētas izrotāšanai atvēlējusi 143 tūkstošus eiro bez PVN.

Limbažos jau gadiem ilgi tiek dekorēta pilsētas centrā augoša egle, šogad par aptuveni 2500 eiro iegādāti jauni rotājumi.

Aizkrauklē uzstādīs divas egles, kuras pašvaldība saņēma bez maksas. Transportēšana izmaksājusi 450 eiro, turpretī rotāšana 1260 eiro.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 8:10

Jaunākās diskusijas