Sūdzas par zvēru atbaidīšanas iekārtām; iztērē 30 000 eiro, taču avārija notiek tik un tā!

tautaruna.lv 7.decembris 2019, 16:45
 
Ekrānuzņēmums/Bez Tabu
”Latvijas Valsts ceļi” Ventspils šosejas posmu aprīkojuši ar meža zvēru atbaidīšanas iekārtām, taču tās neattur meža zvērus no izskriešanas uz ceļa, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Autovadītājs Mārtiņš, braucot no Tukuma uz Rīgu, pārbrauca pāri notriektam meža zvēram. Briedi notrieca pa priekšu braucošā kravas automašīna. Mārtiņš zvēra mirstīgās atliekas pamanīja pēdējā brīdī, tādēļ nepaspēja no tām izvairīties. "Ievēroju, ka ceļa kreisajā pusē stāv vairākas mašīnas, kurām ieslēgtas avārijas gaismas. Arī pretī braucošie ”midžināja”. Uz ceļa bija notriekts briedis, pamanīju to pēdējā brīdī," stāsta autovadītājs.

Pārbraucot pāri dzīvnieka mirstīgajām atliekām, bojātas vien automašīnas plastmasas detaļas, taču, izkāpjot no automašīnas, Mārtiņš pēkšņi izdzirdējis skaņu, kas sistemātiski atkārtojās. "Aiz muguras dzirdēju dīvainu skaņu. Pie ceļa stabiņa pielikts dzīvnieku atbaidītājs, kas dod skaņas impulsus. Viņas pīkstienu izdveš. Ir arī oranža lampiņa. Tas tā interesanti, varbūt kāds kurls briedis gadījās. Nezinu," atklāj Mārtiņš. Uz katra stabiņa redzama arī informatīva uzlīme. Dienas laikā iekārta nekaitīgi tikšķ, taču pilnvērtīgi darbojas tumsā. Vadītājs briedim pārbrauca pāri nedaudz pirms pieciem vakarā, kad jau krēsloja.

”Latvijas Valsts ceļi” pārstāve Anna Kononova norāda: "No jums ir saņemta pirmā sūdzība. Šajā posmā ierīces darbojas apmēram divus mēnešus. Par to, kā ierīces darbojušās, varēs spriest gada griezumā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu statistiku."

383 stabiņu un 300 ierīču uzstādīšana izmaksājusi 33 tūkstošus eiro. Šobrīd izsludināts iepirkums eksperimentālā kārtā ar šāda tipa ierīcēm aprīkot vēl 8 dažādu autoceļu posmus. Kopā iekārtu uzstādīšanai piešķirti 170 tūkstoši eiro.

Latvijas mednieku asociācijas valdes priekšsēdētājs Haralds Barviks norāda, ka meža zvēri gana ātri adaptējas dažādiem jauninājumiem. Kaut pasaules prakse rādot, ka vietās, kur uzstādītas šāda tipa iekārtas, samazinās negadījumu skaits, apņēmīgi meža zvēri iekārtas var arī ignorēt. "Daudzos gadījumos viņi pilnībā ne uz ko nereaģē. Viņš zina, ka tās iekārtas ir nekaitīgas, ignorē to trokšņošanu. Meža dzīvniekus piesaista arī uz ceļiem izkaisītais sāls. Arī barošanās apstākļi. Ja no meža masīva ir jāpārvietojas uz turpat blakus esošu ziemāju lauku, loģiski, ka viņš nerēķināsies ne ar ko un uz šo lauku ies," norāda Barviks.

Kā krietni efektīvāks paņēmiens, lai atturētu meža zvērus no ceļu šķērsošanas, ir žogs, taču tā uzstādīšanai nepietiek līdzekļu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 14:21

Jaunākās diskusijas