Pensionāru pārbiedē 1400 eiro liels rēķins par elektrību

tautaruna.lv 14.novembris 2019, 7:00
 
Ekrānuzņēmums no video/Bez Tabu
Salaspilī kādu pensionāru šokējis saņemtais "Elektrum" rēķins par elektrību viņam piederošajā vasarnīcā, kura summa pārsniegusi 1400 eiro, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Vidējais elektrības patēriņš Salaspils novada vasarnīcā bijis ap 90 kilovatstundām mēnesī. Šobrīd vasarnīcā neviens nedzīvot, tā tiek izmantota kā noliktava.

78 gadus vecais Arnis saņemot rēķinu, pamatīgi pārbijies. Viņa dēls Uģis pieprasījis ”Elektrum” elektrības patēriņa pārskatu par pēdējiem pieciem gadiem. Līdz septembrim tā saucamā nokavējuma nauda bijusi vien 1,15, tādēļ liels bijis pārsteigums par milzīgo rēķinu.

Uģis neslēpj sašutumu par radušos situāciju: "Par septembri atnāca rēķins par 1433,05 eiro! It kā iztērētas 9366 kilovatstundas. Es atvainojos, bet to pat nevarētu nozagt, ja gribētu. Šeit ir 16 ampēru, trīs fāžu pieslēgums. Pēc ”Sadales tīkls” datiem šāda pieslēguma jauda ir 10 kWh, bet, lai notērētu 9366 kWh, 30 dienas nepārtraukti jādarbina 13 kW motors. Šāds patēriņš vienkārši nav iespējams."

Tomēr uzņēmuma pārstāve norāda, ka sirmgalvis gandrīz četru gadu laikā nav nodevis skaitītāja rādījumus. "Pēdējo skaitītāju rādījumu esam saņēmuši 2016. gada sākumā. Šogad septembrī, veicot kontrolapgaitu, ir konstatēts, ka šo gandrīz četru gadu laikā, kad neesam saņēmuši nevienu skaitītāju rādījumu, ir patērēts 9300 kWh vairāk nekā klients ir apmaksājis," norāda "Elektrum" pārstāve.

“Sadales tīkla” darbinieki skaitītājus apseko tikai tad, kad sistēma uzrāda pārāk lielas nesakritības. Tātad iepriekšējā reize bija šā gada septembrī un pirms tam 2016. gada sākumā. ”Kontrolskaitītāju atšķirība šo gadu laikā bija uzkrājusies līdz aptuveni 16 000 kWh, kas nav nekas liels, taču, izrēķinot uz pieslēgtajiem klientiem, tas procents ir pietiekami augsts, tādēļ veicām kontrolapgaitu. Ja tā paskatās, tad reālais patēriņš šajā mājsaimniecībā bijis ap 300 kWh, tas nav nekas brīnumaini liels,” raidījumam norāda A/S ”Sadales tīkls” korporatīvo klientu apkalpošanas daļas vadītājs Imants Krūmiņš.

Normatīvie akti nenosaka, cik bieži jāveic skaitītāju kontrolapgaita. Kopš aizvien vairāk tiek ieviesti viedie skaitītāji, kontrolapgaitas tiek organizētas retāk. Visticamāk, šajā gadījumā Uģa ģimenei nāksies samaksāt par gadu laikā patērēto elektroenerģiju.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 11:55

Jaunākās diskusijas