Tracis smalkā Latvijas SPA: nelegāli nodarbināta meitene cīnās par nopelnītajiem grašiem

tautaruna.lv 10.novembris 2019, 19:00
 
Ekrānuzņēmums no video/Bez Tabu
Interneta vidē aktuāls kļuvis konflikts starp iecienītas un dārgas atpūtas iestādes direktori un bijušo trauku mazgātāju, kura priekšniecībai pārmetusi viņas kā nepilngadīgas personas nelegālu nodarbināšanu.

Konflikts izcēlies pēc tam, kad, pārtraucot nelegālās darba gaitas, darbiniece pieprasījusi priekšniecībai nopelnīto naudu. Uz pieprasījumu ”Jonathan SPA Estate” direktore reaģējusi ar rupjībām un izlikšanos, ka jaunā meitene nemaz nav strādājusi uzņēmumā. Par notikušo liecina bijušās darbinieces uzrādītās sarakstes ar iestādi, vēsta raidījums “Bez Tabu”.

17 gadus vecā Santa darba gaitas ekskluzīvajā Amatciemā, netālu no Cēsīm, uzsāka šā gada 19. septembrī. Jaunā meitene apzinās, ka spērusi muļķīgu soli: būdama vidusskolniece, pārtrauca mācības, lai ”Jonathan SPA Estate” piepelnītos un vēlāk dotos uz Lielbritāniju, kā pati saka, piepildīt sapņus. Viņa atklāj, ka ieraudzījusi sludinājumu portālā "ss.lv" un tikusi pieņemta darbā bez līguma, neko neparakstot un strādājusi garākas darba dienas par likumā noteiktajām. Santa stāsta, ka 24. oktobrī saslima, tāpēc iestādes direktorei Alīnai Rostovskai paziņoja, ka dodas mājās. Santa aizgāja uz neatgriešanos: vēlāk priekšniecei sarakstē paziņoja, ka pārtrauc darba gaitas. Šādu soli spēra, jo vairs nevēlējās strādāt nelegāli, turklāt darba apstākļi neesot bijuši no labākajiem, stāsta Santa.

Jaunā meitene raidījumam uzrāda saraksti ar ”Jonathan SPA Estate” direktori Rostovsku. Tajā viņa pieprasīja nopelnīto naudu, līdz tam samaksāta nauda par nostrādātajām piecām dienām septembrī, bet sagaidīja arī samaksu par 19 dienām oktobrī, kas ir 169 eiro. Sarakstē pusaudze piekodināja: ja nesamaksās visu nopelnīto naudu, sūdzēsies uzraugošajās iestādēs par nelegālu nepilngadīgas personas nodarbināšanu. Savukārt priekšniece Alīna nodarbināšanu bez līguma sarakstē ar jauno meiteni centās izmantot savā labā.

Fragmens no sarakstes ar ”Jonathan SPA Estate” direktori: “Es nenesu nekādu juridisku un finansiālu atbildību. [...] Neviens no darbiniekiem tevi nav redzējis un nepazīst. [...] Mums štatā nav Santas. Ko jūs vēlaties?” Sarakstē direktore lieto arī rupjības un draud ar sliktu rekomendāciju izsūtīšanu citiem.

”Jonathan SPA Estate” direktore Rostovska stāsta, ka Santa neesot bijusi no labākajām darbiniecēm: "Darbu viņa darīja slikti, visi bija neapmierināti, tomēr visi pievēra acis, domājot, ka iemācīsies. Viņa nemācēja nomazgāt traukus, atstāja netīru virtuvi, grīdas."

Komentējot rupjības, ”Jonathan SPA Estate” direktore Rostovska stāsta, ka Santa paziņoja par aiziešanu no darba pirms nedēļas nogales, kad darba personālam bija ļoti daudz: "Pasakiet godīgi, jūs nekad neizmantojat tādus vārdus? Aizejot viņa mūs pievīla. Atbraucot mājās, biju nekāda. Man ir ģimene, arī bērns. Man sāk rakstīt meitene, kura slikti strādā, pievīla mūs visus. Prasīja kaut kādu naudu. Kādas algas mēs varam izmaksāt svētdienas vakarā? Par ko ir runa? Sāka tās visas aktivitātes, centās iebiedēt mani ar antireklāmu. Vārdu sakot, viņa mani “izkretinēja”. No kurienes viņa vispār ņēma, ka nesamaksās algu? Sākoties jaunai nedēļai, veiktu aprēķinu un visu samaksātu. Tas, ka pielēju eļļu ar saviem izteikumiem, tas ir cits jautājums.
Bijušajai darbiniecei stundas likme bija 2,80 eiro."

Santas nostrādāto stundu skaits atšķīries dienu no dienas. Santa stāsta, ka par oktobrī nostrādātajām 19 dienām viņai samaksāja 169 eiro. Taujāta, vai darbinieki tiek pienācīgi novērtēti atalgojuma ziņā, ”Jonathan SPA Estate” direktore Rostovska stāsta, ka lielākas algas uzņēmums nevarot maksāt trauku mazgātājai. Pusaudzes nodarbināšana bez līguma ir fakts, ko ”Jonathan SPA Estate” direktore Rostovska nenoliedz, tomēr šādai nodarbināšanai piemeklējusi attaisnojumu: "Viņai nebija dokumentu. Lai viņu pieņemtu darbā, lai varētu parakstīt līgumu, man nepieciešami viņas dati, kuru man nebija. Man bija sagatavots līgums, bet nebija viņas datu. [...] Mana kļūda bija, ka es atļāvu strādāt bez viņas paraksta."

Santa gan stāsta, ka par darba līgumu nebija ne runas.

Valsts darba inspekcijā (VDI) sola neatstāt Santas darba pieredzes stāstu bez ievērības. VDI uzsver, ka Santa bez līguma nedrīkstēja strādāt, neskatoties uz iestādes direktores taisnošanos par it kā jau tapušo līguma sagatavi. VDI Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte Zaiga Strode raidījumam norāda: "Nodarbināšana bez darba līguma nav pieļaujama. Nepilngadīgo nedrīkst nodarbināt vairāk par septiņām stundām dienā un 35 stundām nedēļā. Ja darbs notiek mācību laikā, kad skolā ir nodarbības, mācībās un darbā pavadītais laiks summējas, abās vietās kopā tas nedrīkst pārsniegt minētos laikus."

VDI informē, ka iepriekš ”Jonathan SPA Estate” konstatēti darba drošības pārkāpumi, bet tie pēc aizrādījumiem novērsti.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 7:10

Jaunākās diskusijas