Pludmalē Anglijā izskalotas pirms 60 gadiem brokastu pārslās atrodamas rotaļlietas

Rita Lazda 18.oktobris 2019, 12:20
 
REUTERS/SCANPIX/LETA
Laikā, kad pasaulē arvien lielāka uzmanība tiek pievērsta vides jautājumiem, kārtējās nebūšanas piedzīvotas Anglijā, kur jūras krastā izskalotas plastmasas rotaļļietas, kas pirms 60 gadiem kā bezmaksas dāvana bija atrodamas populāro "Kellogg’s" brokastu pārslu pakās.
Kā noskaidrojis medijs "The Mirror", tad pludmalē izskalotās trīs veidu plastmasas rotaļlietas pie pircējiem nonāca pēc 1950.gada. Sieviete, kura aktīvi nodarbojas ar dažādu atkritumu vākšanu jūras krastā norāda, ka šis nav vienīgais gadījums, kad pierādīts, kad plastmasas rotaļlietas nesadalās pat vairākos gadu desmitos. Piemēram, viņai gadījies atrast arī populāros "Lego" konstruktorus, kuri pat 20 gadus pēc ražošanas un jūras viļņu ietekmes pludmales smiltīs izskatās gluži neskarti.

Plastmasas radītajam piesārņojumam tiek pievērsta arvien lielāka starptautiskā uzmanība, jo īpaši pēc tam, kad Ķīna un citas valstis ir noteikušas aizliegumu no ārvalstīm ievest plastmasas atkritumus. Pēc aizlieguma vairākās valstīs, tostarp Japānā, uzkrājas plastmasas atkritumi.

Viens no iemesliem satraukumam ir mikroplastmasas radītās problēmas. Sairušu plastmasas atkritumu nelieli gabaliņi, kurus ir grūti savākt pēc nonākšanas ūdeņos, uzsūc kaitīgas ķimikālijas un uzkrājas zivīs, putnos un citos ar ūdeņiem saistītos dzīvniekos.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:03

Jaunākās diskusijas