Skolotāja izmisusi: Jūtos nevajadzīga šai valstij

tautaruna.lv 31.augusts 2019, 10:33
 
REUTERS/ SCANPIX/LETA
Augustā vidū sākās pieteikšanās studiju kredītam ar valsts galvojumu, informēja pakalpojuma vienīgā nodrošinātāja "SEB bankas" pārstāvji. Bankā skaidroja, ka studentiem, kuri mācās klātienes vai neklātienes programmās, ir iespēja pieteikties studiju kredītam, kas paredzēts mācību maksas segšanai. Savukārt klātienes studentiem ir iespēja pieteikties arī studējošā kredītam, kas paredzēts ikdienas tēriņiem.

Ilgus gadus bija iedibinātā kārtība, kas paredzēja, ka noteiktu profesiju pārstāvjiem valsts galvotais kredīts tiek dzēsts. Tādejādi mudinot izvēlēties tās profesijas, kur izteikti trūkst strādājošie.

Taču pēkšņi ierastā kārtība mainīta.

Savu sāpi facebook pauž kāda skolotāja Adele, kas tagad ir nonākusi kredīta jūgā.

"Dalos savā bēdā! No 2014. līdz 2018. gadam studēju par maksu (neklātienē) Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Studijas bija ļoti dārgas (nepilni 13 000) protams, man tādas naudas nebija, ņēmu kredītu ar valsts galvojumu.

Visur man stāstīja, ka gadu pēc skolas absolvēšanas varēšu pretendēt uz sava kredīta atmaksu no valsts budžeta līdzekļiem, jo mana profesija esot novērtēta un vienmēr būs vajadzīga.

Šī gada jūnijā Studiju un zinātnes administrācijai nosūtu pieteikumu par mana kredīta dzēšanu, jo 1 gads kopš absolvēju akadēmiju ir pagājis. Vakar saņēmu vēstuli no Studiju un zinātnes administrācijas, ka mans pieteikums par kredīta dzēšanu no valsts budžeta līdzekļiem netiks uzsākts, jo šī gada jūlijā ir izmainīts likums. Tā pa kluso #Latvijā viss notiek, neko par šo nebiju dzirdējusi, ka ir iespēja, ka likums nomainīsies. Vai nebūtu loğiski, ka likums attiektos uz tiem kas kredītu vēlas ņemt tagad, nevis uz tiem, kas ņēmuši, kad likums vēl nebija izmainīts? Mana sirds sažņaudzas, jo es kā mūzikas skolotāja pelnu tik, cik pelnu un nu kredīts par to, ka esmu ieguvusi savu profesiju ir jāmaksā pašai. Jūtos nevajadzīga šai valstij. #Latvija tā jūs gribat noturēt jaunos speciālistus? Kā, lai risina šo problēmu?" sašutusi ir Adele.

Studiju un zinātnes administrācijas mājas lapā lasāms, ka "Studiju un zinātnes administrācija informē, ka saskaņā ar 2018.gada 19. septembra Ministru kabineta rīkojumu Nr.440 "Par studiju kredīta dzēšanu no valsts budžeta līdzekļiem 2018.gadā" un Nr.439 "Par studējošo kredīta dzēšanu no valsts budžeta līdzekļiem 2018.gadā" 3.punktā noteikto,

Sakarā ar Ministru kabinetā apstiprināto Izglītības un zinātnes ministrijas konceptuālo ziņojumu „Par studiju un studējošo kreditēšanas no kredītiestāžu līdzekļiem ar valsts vārdā sniegtu galvojumu modeļa maiņu”, kas paredz neturpināt kredītu dzēšamu 2019., 2020. un 2021. gados, Studiju un zinātnes administrācija pārtrauc pieņemt pieteikumus studiju un studējošo kredītu dzēšanai par darbu noteiktajās jomās (profesijās)."

Tik vienkārši....

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 6:27

Jaunākās diskusijas