Pircēju pārsteidz, cik Latvijā ražotas zāles maksā Baltkrievijā

tautaruna.lv 17.augusts 2019, 17:35
 
Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency
Jau vairākkārt esam vēstījuši par gadījumiem, kad pircēji pauduši neizpratni par to, kāpēc Latvijā nopērkamas zāles citviet pasaulē maksā lētāk. Arī šoreiz kāda pircēja bijusi pārsteigta, kad ieraudzījusi, cik Baltkrievijā maksā Latvijā ražotais medikaments "Mildronāts".
"Nedēļu atpakaļ biju Minskā, aptiekā nopirku Mildronātu, kas ražots Latvijā, cena uz pusi mazāka par 2x lielāku daudzumu - 40 kapsulām, mūsu naudā ap 7eur, toties tādas pašas zāles, tikai 20 kapsulas maksā 6.25eur. Nu nesaprotu es šo faktu, ņemot vērā visus piegādes izdevumus, Baltkrievu uzcenojumu, utt.. nekāda loğiska izskaidrojuma," sociālajā tīklā facebook raksta pircēja.

Kāda cita ieraksta komentētāja norāda, ka arī viņai nācies kādu laiku uzturēties Baltkrievijā un arī viņai izdevies pārliecināties, ka tur medikamenti patiešām ir lētāki.

Jau vēstīts, ka tikmēr šogad Latvijā izdevies savākt 10 000 parakstu par PVN samazināšanu medikamentiem.

Parakstu vākšana sākta 2018.gada decembra vidū. Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Arnis Bedikers. Viņš uzskata, ka Latvijā PVN zālēm ir viens no augstākajiem starp daudzām Eiropas Savienības dalībvalstīm. Tāpēc iniciatīvā pausts aicinājums Saeimai un Veselības ministrijai samazināt PVN likmi zālēm līdz 5%.

Idejas pieteikumā apgalvots, ka Latvijā zāles ir krietni dārgākas nekā citās Baltijas valstīs, tāpēc daudziem iedzīvotājiem aizbraukt uz Lietuvu un tur iegādāties zāles esot izdevīgāk nekā Latvijā.

Bedikers nobažījies par to, ka daļa Latvijas iedzīvotāju zāles nevarot atļauties to augstās cenas dēļ, kas savukārt palielinot saslimšanas ilgumu, novārdzina pacienta veselību, palielina mediķu izsaukumu un slimnīcās ievietoto pacientu skaitu.

"Ārstēšana ar ielaistu diagnozi izmaksā krietni vairāk, un to apmaksā valsts. Zāļu cenu atšķirības ir redzamas arī starp mazajām aptiekām un aptieku ķēdēm, uzsvērts iniciatīvā. Tāpēc tajā lūgts mainīt likumdošanu un zāļu cenu politiku, padarot tās pieejamas visiem Latvijas iedzīvotājiem, vienlaikus panākot, lai zāļu cenu politika tik ļoti neatšķirtos no kaimiņvalstīm.

Bedikera iniciatīva sakritusi ar farmācijas nozares organizāciju aktivitātēm, jo arī no to puses izskanējis aicinājums samazināt PVN medikamentiem. Publiski atbalstu PVN samazināšanai medikamentiem paudušas divas organizācijas - Aptieku īpašnieku asociācija un Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācija (SIFFA). Gan Aptieku īpašnieku asociācijas valdes priekšsēdētājs Jānis Lībķens, gan SIFFA izpilddirektors Valters Bolēvics aģentūrai LETA apgalvoja, ka organizācijas neesot saistītas ar šo iniciatīvu.

Vismaz 10 000 parakstu savākšana dod iespēju iniciatīvu iesniegt izskatīšanai Saeimā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 21:38

Jaunākās diskusijas