Ugunsgrēkā ASV smagi cietusi latviešu baznīca

tautaruna.lv 11.jūlijs 2019, 0:05
 
Ekrānuzņēmums no Facebook
Sociālajos tīklos ziņo, ka ugunsnelaimē ASV nopostīta Kalamazū Latviešu Baznīca.

Glābēji zvanu par ugunsgrēku saņēma 8. jūlija pēcpusdienā, plkst, 17:20. Policija sākusi izmeklēšanu, lai noskaidrotu nelaimes cēloņus, taču pašlaik var secināt, ka liesmas izcēlušās no ēkas iekšpuses.

Ekrānuzņēmums no Facebook

Latviešu ev. lut. apvienotā draudze Kalamazū nodibinājas, kad abas agrākas Kalamazū latviešu draudzes apvienojās 1995. gadā, vēsta biedrības mājaslapa.

Ierodoties Kalamazū pēc bēgļu gaitām Vācijā, 1949.g. 1. decembrī nodibināja Sv. Jāņa ev. lut. latviešu draudzi, kurā līdz pensijā aiziešanai 1991.g. kalpoja prāv. Jānis Turks. Sākuma gados draudzes dievkalpojumi notika īrētā baznīcā, ko īrēja no Trinity Lutheran draudzes līdz 1961. gadam, kad draudze uzcēla savu baznīcu. Pēc 1991. gada draudzi apkalpoja māc. Leons Vīksne.

Kalamazū Latviešu ev. lut. draudze nodibinājās 1950.g. 12. augustā. Mazliet vairāk kā gadu to apkalpoja māc. Kristaps Hermanis no Grand Rapidiem. 1951. gadā draudze par savu mācītāju ievēlēja māc. Arturu Piebalgu, kuŗš ieradās Kalamazū 1952. gada sākumā un kalpoja draudzē līdz 1985. gadam, kad aizgāja pensijā. No 1985. gada draudzē sāka kalpot mācītājs Leons Vīksne. Iesākuma gados draudze lietoja Zion Lutheran amerikāņu baznīcu, bet jau 1965. gadā tā nopērk savu dievnamu pie Portage un Lake ielas. Tur arī 1954. gadā bija iegādāts draudzes nams Rose ielā.

1991.g. māc. Leons Vīksne sāka apkalpot abas draudzes un pārcēlās uz dzīvi Kalamazū. Tad sākās draudžu apvienošanās sarunas, kas noveda pie kopējās draudzes nodibināšanas. Apvienotā draudze oficiāli sāka darboties 1995.g. 1. janvārī. Bijušās Kalamazū draudzes māju un baznīcu pārdeva, un Apvienotās draudzes dievkalpojumi tagad notiek Sv. Jāņa baznīcā. Mācītājam Leonam Vīksnem aizejot pensijā, no 2004.g. 1. janvāra līdz 2013.gada 31. decembrim kalpoja mācītāja Biruta Puiķe Wilson. 2014. gada oktobrī draudze nolēma aicināt mācītaju Aiju Graham kā draudzes garīgo vadītāju un viņa šo darbu sāka 2015. gada 5. janvārī.

Regulārie draudzes dievkalpojumi notiek tikai latviešu valodā. Izņēmumu gadījumi ir kristības, kāzas, bēres, vai citi draudzes notikumi kur piedalās lielāks skaits tikai angliski runājošo. Lidz šim, tas draudzes locekļu skaits kas vēlās dievkalpojumus angļu valodā, vēl neattaisno maiņu pašreizējai kārtībai.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 18:14

Jaunākās diskusijas