"Vienu vecu īgņu nekas nepārliecinās"; "Rīgas meži" atbild Liepiņa kritikai par Operas skvēru

tautaruna.lv 17.jūnijs 2019, 19:16
 
Oksana DŽADANA, F64 Photo Agency
Jau ziņojām, ka Latvijas Nacionālās operas un baleta valdes priekšsēdētājs, komponists Zigmārs Liepiņš sociālajā tīklā Facebook izteicis sašutumu par to, kāds šogad izskatās Operas skvērs. Savu atbildi sniedzis "Rīgas meži" pārstāvis.

"Latvijas Nacionālās operas un baleta valdes priekšsēdētāja, komponista Zigmāra Liepiņa sociālajā tīklā Facebook paustais sašutums par to, kāds šogad izskatās Operas skvērs, daudzus nav atstājis vienaldzīgus. Arī mani un daudzus manus kolēģus “Rīgas mežu” Dārzu un parku daļā.

Sākšu ar nelielu atkāpi. Cilvēkiem gaumes ir dažādas. Man, piemēram, komponista Zigmāra Liepiņa komponētā rokopera “Lāčplēsis” liekas viens no visu laiku un tautu izcilākajiem skaņdarbiem. Kopš bērnības, kad, pārnākot mājās no skolas, liku klausīties plates ar Rokoperas ierakstu 2.daļās, joprojām zinu to nodziedāt gandrīz no galvas. To apliecinās daudzi mani draugi un paziņas, un arī rokoperas libreta autore Māra Zālīte, jo kopā ar viņas dēlu, manu skolas biedru un tuvu draugu Jāni Ķuzuli esam piedziedājuši arī izcilās dzejnieces māju. Arvienvārdsakot, savulaik izcils komponists un izcils skaņdarbs. Nesaku, ka visa pārējā Z.Liepiņa daiļrade ir Muhosranska, bet, manuprāt, "Lāčplēsis" ir augstākā virsotne, ko Z.Liepiņam nav izdevies atkārtoti sasniegt ne pirms, ne pēc.

Taču tas nedod Zigmāram Liepiņam tiesības ķengāties un apvainot citus cilvēkus un viņu darbu tikai tādēļ, ka kaut kas nav viņa gaumē!
Ir objektīvie iemesli, kādēļ skats vakar (uzsveru - VAKAR!!!) nebija tas krāšņākais:
Pirmkārt, katru gadu Kanālmalas apstādījumi iepretim LNOB jeb t.s. Operas dobe iegūst citas aprises, tādēļ, mainoties ziedu kompozīciju konfigurācijai, mainās arī zālienam atvēlētie laukumi. Zāle iesēta, bet vēl nav ieaugusies. Karstuma dēļ šis process ir ilgāks, zāliens bieži tiek laistīts, taču pa īstam saņemties tam ļaus kārtīgs “Jāņu” lietus un temperatūras normalizēšanās.

Otrkārt, atzīsiet taču, ka tagad valda jūnijam netipisks karstums, kas arī neveicina ziedaugu krāšņumu. Mūsu dārznieki ar to cīnās, laistot ziediņus katru dienu vairākas reizes, bet, protams, mūsu cilvēku darba un spēka resursi nav neizsmeļami. Tādēļ vainot Ušakovu, Rīgas pārvaldīšanu kā Muhosransku vai izteikt citas jēlības ir tik pat vietā, kā vainot Rīgas domi tajā, ka pašam sasvīdušas paduses.

Visbeidzot, dobe ir tikko ierīkota, bet Z.Liepiņa foto no iepriekšējiem gadiem ir no ziedu pilnbrieda jūlijā. Galerijā arī pats pievienoju foto no iepriekšējo gadu dobēm. Tiešām skaisti! Daudzus iepriekšējos gadus - klasiskā daiļdārzniecības stilistikā, pērn - Latvijas simtgades gadā - stilizētos latvju rakstu un spēka zīmju vijumos. Arī šīs skaistās dobes visus iepriekšējos gadus veidoja tie paši cilvēki, Z.Liepiņa vārdiem runājot, “Muhosranskas pārvaldītāji”.

Rīgas apstādījumi nav kauna traips. Parki ir cienījama Rīgas vizītkarte. Lai gan Operas dobe šogad veidota lakoniskāka, tajā ir liela ziedu šķirņu un krāsu dažādība. Dobe jūlijā būs krāšņa, koša un skaista, zāliens zaļš un kopts. Ziedi un mauriņš tik pat izcils, kā visi objekti, kurus apsaimnieko SIA “Rīgas meži” Dārzu un parku daļas dārznieki, kuri savu darbu veic atbildīgi un pēc labākās sirdsapziņas. Pie dobes, kā visus iepriekšējos gadus, fotografēsies pilsētnieki un tūristi. Patiesībā šodien, pēc laistīšanas un mazliet vēsākas nakts dobe jau izskatās savādāk, nekā vakardienas ķengu autora kolāža (pievienoju šodienas foto (galerijā pēdējais)).

Šīs pašas “Muhosranskas pārvaldītāju”, SIA “Rīgas meži” apsaimniekotajos mežos auguši un kokzāģētavā sagatavoti augstākās kvalitātes dēļi, kas grezno LNOB skatuvi.

Turklāt to paveicām par trīs reizes zemāku cenu nekā būtu maksājuši dēļi, kurus LNOB skatuvei par trīskāršu cenu plānoja iepirkt no Kanādas, nesaimnieciski pārmaksājot un tērējot Latvijas nodokļu maksātāju naudu. Lūk, tas būtu riktīgi Muhosranskas stilā, ko “Rīgas mežiem” izdevās novērst!

Labi, pieņemu, ka vienu vecu īgņu nekas nepārliecinās. Bet pārējiem gudriniekiem un gurdiniecēm, kas metās piebalsot ar pretīgiem apvainojumiem (galvenokārt - drausmīgu naidu pret bijušo Rīgas mēru, kam ar šīs dobes zīmējumu, protams, nav nekāda sakara) vai sacentās asprātībās, Rīgas parkus salīdzinot ar dažādos divdomīgos vārdos dēvētām Krievijas sādžām (bet būsim godīgi, vienkārši rupji apvainoja parku dārzniekus, cilvēkus, kuri dara savu darbu), ceru, paliks kauns.

Es lepojos ar mūsu ziedu kompozīciju plānotāju un dārznieku darbu! Par skaistu Rīgu!" savu viedokli noslēdz Rīgas meži” valdes loceklis Edgars Vaikulis.

Vairāk par komponista pārmetumiem lasi šeit.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 7:29

Jaunākās diskusijas