"Viss uz lauka ir sakapāts!"; sieviete dalās ar bēdu stāstu pēc negaisa postījumiem

tautaruna.lv 13.jūnijs 2019, 14:30
 
Kaspars Krafts/F64 Photo Agency
Otrdien pamatīgs negaiss plosījās visā Latvijā, tostarp Krimuldas novada Inciemā, kur tas izpostījis kādas saimniecības dārzeņu ražu, kas bijis galvenais ienākumu avots.
"Tā. Paraudāts ir. Ko tur vairs. Jāceļas un jādara. Šodien kā nekad agrāk domāju, cik labi, ka mēs tādi maziņi. Skatoties gurķus, ko šodien steidzam sēt pa jaunu, jo viss ir uz lauka sakapāts, iedomājos, ja mums būtu tikai viena kultūra, ar kuru šādi noticis... Ārprāts. Un nav jau citu darbu. Mums saimniecība ir vienīgais ienākumu avots. Uz kājām jātiek. Lauksaimniecība norūda labi. Tas gan. Tev jābūt gatavam pieņemt dabas untumus, lai kādi tie būtu, un sadzīvot. Kā arī ātri reaģēt. Kā Juris intervijās saka - mums ir rezerves plāns rezerves plānam. Jo nav jau variantu. Mēs steidzam darbos. Par laimi, siltumnīcas aiznestas pa gaisu nav," stāsta Ilze.

Ļaudis komentāros sievietei novēl spēku un jūt līdzi. "Būs labi! Mēs visi pacietīsimies. Salāti ataugs, baltos gurķus es gaidīšu kaut līdz rudenim!" uzmundrina Kristīne. "Ak! Man bail braukt skatīties uz saviem laukiem, viss vēl mazāks dārzā. Mēs gandrīz kaimiņos. 3 vecās ābeles nolauztas esot," raksta Laura.

Jāatgādina, ka līdz piektdienai vēl daudzviet Latvijā gaidāmas pērkona lietusgāzes, bet sestdien un svētdien laiks kļūs sausāks un saulaināks, liecina pašreizējās sinoptiķu prognozes.

Savukārt Lauku atbalsta dienests (LAD) ir saņēmis informāciju no daudziem lauksaimniekiem par dabas apstākļu postījumiem laukiem, tāpēc sniedz skaidrojumu, kā rīkoties šādos gadījumos.

Ja platību maksājumiem pieteiktos laukus ir izpostījusi krusa, negaiss vai lietusgāzes tā, ka tie vairs neatbilst atbalsta maksājumu saņemšanas nosacījumiem (laukā vairs nav atbalsttiesīgā kultūrauga pārsvars), tad lauksaimniekiem par to jāinformē LAD, lai saglabātu tiesības par nopostītajā laukā deklarēto kultūraugu saņemt platību maksājumus.

Lauksaimniekam 15 darba dienu laikā jāiesniedz dienestam iesniegums par ārkārtas apstākļiem. Iesniegumam obligāti jāpievieno foto uzņēmumi, kuros redzami postījumi. Lai varētu identificēt fotogrāfijas uzņemšanas vietu, fotoaparātam jāieslēdz atrašanās vietas noteikšanas režīms vai arī fotogrāfijā jāiekļauj kādu attiecīgajam laukam specifisku vides objektu, piemēram, koku, ēku.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Vakar, 23:10

Jaunākās diskusijas