"Irsis "iecirta" vīram galvā!"; sieviete stāsta par piedzīvoto

tautaruna.lv 11.jūnijs 2019, 15:31
 
Kaspars Krafts/F64 Photo Agency
Sociālā tīkla Facebook lietotāja Gunita pastāstījusi par nelāgo "satikšanos" ar irsi, kas pirms pāris gadiem pat pamanījies iekost viņas vīram galvā.
"Tāds adrenalīna pārpilns dienas sākums... Braucot uz bibliotēku, sapratu, ka neesmu samainījusi apavus... Ar mājas iešļūcenēm izgāju sagriezt ziedus, pēc tam paķēru somas un steidzu uz darbu... Labi, ka darbā ir solīdas biroja kurpes. Knapi atslēdzu bibliotēku, kad - hops, milzīgs, uzstājīgs irsis klāt gan... Adrenalīna līmenis strauji paaugstinājās.. Labi atceros, kā pirms pāris gadiem viens irsis pēkšņi, bez brīdinājuma, "iecirta" vīram galvā. Irsi vinnēju, taču, to aplūkojot, biju krietni pārsteigta, kad redzēju, ka nospiestajam (krietni samītajam) irsim dzelonis tik šaudās un šaudās," raksta pārsteigtā sieviete.

Kāda dāma komentāros norādījusi, ka irsis var iekost arī vairākas stundas pēc nospiešanas, tādēļ jābūt ļoti uzmanīgam.

Facebook/ekrānšāviņš

Facebook/ekrānšāviņš

Indīgo kukaiņu - bišu, lapeņu, iršu - sadzelto cilvēku skaits palielinās ne tikai augu ziedēšanas laikā vai tveicīgajās dienās, bet arī ogu un augļu novākšanas laikā, kad ziemai tiek gatavoti ievārījumi un kompoti, kas pievilina kukaiņus ar saldo smaržu. NMPD dienesta mediķi regulāri dodas palīgā cilvēkiem, kurus lapsenes vai bites sadzēlušas visdažādākajās situācijās un vietās - pļaujot zāli, nejauši uzbraucot indīgo kukaiņu pūznim vai dzēlēju ieliekot mutē ar augli un saldu dzeramo.

Alerģiska reakcija var attīstīties ļoti strauji un uzreiz pēc kukaiņa dzēliena vai pat vairākas stundas pēc tā. Bīstami var būt, ja kukainis iedzeļ sejā, kaklā, limfmezglos, elpošanas ceļos vai ja vienlaicīgi sadzeļ vairāki kukaiņi. Sevišķi bīstami, ja iedzelts mutes dobumā - strauji piepampstot dzēliena vietai, cietušais var nosmakt. Visbiežāk šādas situācijas rodas, ja lapsene vai bite nepamanot tiek ielikta mutē kopā ar ēdiena kumosu vai dzērienu.

Kā rīkoties, ja iedzēlis indīgais kukainis (lapsene, bite, irsis)?

    • Ja cilvēkam parasti pēc kukaiņu dzēlieniem nav izteiktas alerģiskas reakcijas, dzēluma vietā var parādīties neliels pietūkums, nieze un apsārtums. Šādos gadījumos pietiek, ja dzēluma vietai pieliek vēsumu, kas sašaurinās asinsvadus, mazinās sāpes, niezi un pampumu.
    • Ja ir nosliece uz alerģiju vai kukainis sadzēlis bērnu, iespējamās alerģijas mazināšanai ieteicams lietot aptiekās iegādājamos pretalerģiskos preparātus.
    • Ja iedzēlusi bite, dzēliena vietā būs palicis dzelonis - jācenšas to uzmanīgi izņemt. Bites dzeloņa galā ir indes maisiņš, no kura pakāpeniski izdalās inde. Velkot ārā dzeloni, izvairies saspiest indes maisiņu. Pēc tam dzēliena vietai ieteicams uzlikt vēsumu un koduma vietu dezinficēt.
    • Ja ir iedzelts mutes dobumā, jādod sūkāt ledus gabaliņš vai dzert maziem malkiem aukstu ūdeni, vai pat ēst saldējumu. Sadzelto vietu var dzesēt ar vēsu kompresi arī no ārpuses, kas palīdzēs sašaurināt asinsvadus un mazināt tūsku.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 22:11

Jaunākās diskusijas