Ventspilniecei atsaka mācīt latviešu valodu

tautaruna.lv 23.aprīlis 2019, 18:41
 
Ekrānuzņēmums no "Bez Tabu"
Vēloties padziļināt savas latviešu valodas zināšanas, ventspilniece Terēze vēršas pēc palīdzības Ventspils 3. vidusskolā, taču pēc izglītības iestādes direktores rīkojuma saņemts atteikums, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Terēze dienu pirms došanās uz skolu sazinās ar latviešu valodas pasniedzēju un vienojas par mācību apmeklējuma laiku. Nākamajā dienā sieviete dodas uz skolu, lai mācītos, taču, tiklīdz Terēze sper kāju pāri skolas slieksnim, seko šokējošs pārsteigums - skolas apkopēja, bļaujot pa visu gaiteni, aizrāda Terēzei, ka viņa skolā ienākt nedrīkst.

“Atnāca skolotāja Ruta un teica, ka viņa nevar mani pieņemt, jo skolas direktore neatļauj apmeklēt kursus latviešu valodā. Man ir šoks, kāpēc?!” atminas Terēze.

Terēze trīs gadus jau strādāja Ventspils 3. vidusskolā par medmāsu. Tomēr Valodas inspekcija pārbaudē konstatē, ka Terēzei ir nepietiekamas latviešu valodas zināšanas. Direktore nolemj uzteikt medmāsai darbu.

Ventspils 3. vidusskolas direktore Vera Šengelija kādreizējo medmāsu skolā ielaist nevēlas, taču piekrīt satikties ar “Bez Tabu”. Viņa atklāj, ka Terēze pēc atlaišanas vēršas tiesā, taču netiek pie cerētā, proti, tiesa nolemj atstāt spēkā direktores lēmumu par atbrīvošanu no darba. Tas atstāj būtisku iespaidu abu iesaistīto personu attiecībās. Direktore nu uzskata, ka Terēze ir drauds skolai. “Mans pienākums un mana atbildība ir nodrošināt drošību un nodrošināt normālu psihoemocionālo klimatu savā skolā.”

Ventspils pilsētas Izglītības pārvaldes vadītāja Ineta Tamane norāda, ka personīgais konflikts ir jāskata ārpus izglītības iestādes. Tiesa gan, direktore izlemjot, kuras personas ielaist un kurām liegt atrašanos skolā. Nodarbinātības valsts aģentūras Ventspils filiāles vadītāja Benita Saļņikova “Bez Tabu” atklāj, ka aģentūrai ir zināms konkrētais starpgadījums, taču no skolas nav saņemts neviens skaidrojums par Terēzei atteikto iespēju apgūt latviešu valodu Ventspils 3. vidusskolā.

Šobrīd ventspilniece latviešu valodu apgūst jau citā izglītības iestādē un drīzumā cer ne tikai nokārtot augstākās pakāpes sertifikātu, bet arī atrast jaunu darbu.

Avots: Bez Tabu

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 23:32

Jaunākās diskusijas