Ārste brīdina: Latvijas tuvumā uzliesmojis masalu vīruss

tautaruna.lv 14.aprīlis 2019, 9:16
 
Attēlam ir ilustratīva nozīme/Pixabay
Kāda Latvijas ārste sociālajā tīklā Facebook atklājusi, ka kaimiņzemē Lietuvā uzliesmojis masalu vīruss, un neiesaka tur doties.
"ULAC jeb Lietuvas infekcijas slimību un AIDS centrs 01.04. ziņo par 330 reģistrētiem masalu gadījumiem, bet TIKAI 4 dienas vēlāk 05.04. reģistrēti jau 406 masalu gadījumi (skatīt bildes pielikumā)," aicina ārste.

Viņa norāda, ka aizvadītās brīvdienas Lietuvas teritorijā bijušas salīdzinoši mierīgas - reģistrēti deviņi jauni masalu gadījumi. 8. aprīļa dati liecina, ka kopējais reģistrēto gadījumu skaits ir 415, lielākais skaits reģistrēts Kauņā un Viļņā.

Facebook/ekrānšāviņš

Viņa iesaka nedoties baudīt atpūtu un iepirkties kaimiņzemē, apdomājot situācijas nopietnību.

Ārste sniedz vērtīgus ieteikumus gadījumā, ja ceļojums uz Lietuvu jau ir saplānots.

"Vēlreiz apdomājiet, vai šis ir īstais brīdis to darīt, ja reģistrēto gadījumu skaits aug neaptveramā ātrumā. Pārliecinieties, ka jūsu bērni saņēmuši abas vakcīnas devas. Neņemiet līdzi bērnus, kas nav saņēmuši abas vakcīnas devas (1. deva 12 - 15 mēnešu vecumā, 2. deva 7 gadu vecumā). Pārliecinieties, ka pieaugušie saņēmuši abas vakcīnas devas (jābūt dokumentētam), ja nav pārliecības, jākonsultējas ar ģimenes ārstu vai vakcinācijas speciālistu par turpmāko taktiku," viņa norāda.

Papildus visiem standarta veselības profilakses pasākumiem (higiēna, veselīgs uzturs, fiziskās aktivitātes, miega un nomoda režīms), nedrīkst aizmirst par vakcinēšanos, jo svaigs gaiss, kross un tomāts no masalām nepasargās, skaidro ārste.

Facebook/ekrānšāviņš

Facebook/ekrānšāviņš

Jāatgādina, ka masalas ir ļoti lipīga akūta vīrusu infekcijas slimība, kas izplatās gaisa pilienu, kā arī tieša kontakta ceļā. Iespējamība saslimt ar masalām ir jebkuram neimūnam cilvēkam (iepriekš nav vakcinēts pret masalām vai nav slimojis ar masalām), kurš ir nonācis kontaktā ar saslimušo vai uzturējās telpās, kurās pēdējo divu stundu laikā atradies masalu slimnieks. Masalas var būt ļoti nopietna slimība, jo tās var noritēt ar smagām komplikācijām.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 17:43

Jaunākās diskusijas