Sieviete neslēpj sašutumu: Esmu darba nespējīga, jo nerunāju tekoši krieviski?

tautaruna.lv 13.marts 2019, 17:51
 
Pixabay
Kāda sieviete raidījuma "Bez Tabu" rubrikā "Sūdzību dēlis" neslēpj savu sašutumu par darba devēju prasībām, meklējot darbiniekus.

"Vai tiešām es, Latvijas pilsone, esmu darba nespējīga, jo nerunāju tekoši krieviski? Skolas laikā mana izvēles valoda bija vācu valoda nevis krievu valoda. Tā kā esmu darba meklējumos, esmu nosūtījusi CV visur, kur iespējams.

Šodienas situācija. Man zvana no “RD Electronics”. Personālatlases speciālists ilgi un sīki izprašņā par manis nosūtīto CV, atbildot uz jautājumiem, viņš uzdod pēdējo un šādu jautājumu: “Kā ar krievu valodu?”

Atbildot, ka saprotu pamatfrāzes, bet tekoši nerunāju, personālatlases speciālists novēlēja veiksmi atrast darbu un nemaz neuzaicināja uz interviju. Absurdi! Kā arī publisks FUJ bankai “Citadele”, ar kuru bija šī pati problēma.

Tā kā likums tagad ir pieņemts, ka obligāti prasīt nevar krievu valodu, to neviens darba devējs neievēro. Esmu vienkārši šokā, un esmu sapratusi, ka esmu nākamā, kam jāpērk aviobiļete prom no Latvijas, jo savā dzimtenē neviens mani darbā neņems, jo nerunāju krieviski. Nožēlojami!” secina sieviete.

Jau pērnā gada septembrī ziņojām, ka par spīti darba devēju un opozīcijas iebildumiem, likumdevējs pirmajā lasījumā apstiprinājis likumprojektu, ar kuru turpmāk iecerēts darba devējiem aizliegt pieprasīt konkrētas svešvalodas prasmi, ja darba pienākumos neietilpst šīs svešvalodas lietošana. Līdz ar šo ieceri Darba likumā iekļauts arī grozījums, kas nosaka, ka valsts un pašvaldību institūcijās un kapitālsabiedrībās strādājošajiem nedrīkstēs prasīt tādu valodu zināšanas, kas nav Eiropas Savienības oficiālā valoda. Paredzēts, ka valdība noteiks to amatu un profesiju sarakstu, uz kurām šī likuma norma neattieksies.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 7:54

Jaunākās diskusijas