SOCTĪKLOS iedzīvotāji dalās padomos, kā nepalikt valstij parādā

tautaruna.lv 4.marts 2019, 7:00
 
Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency
Lielu ažiotāžu un "tautas staigāšanu" interneta dzīlēs izraisīja 1. marts, kad Valsts ieņēmumu dienestā (VID) var sākt iesniegt gada ienākumu deklarācijas. Daudzi saņēma patīkamu vai ne tik ļoti iepriecinošu ziņu saistībā ar nodokļu pārmaksu vai tieši otrādi - parādu.

Sociālajos tīklos iedzīvotāji steidza viens otru izglītot, kā izvairīties no skumjākā scenārija - nodokļu parāda.

“Brīdināja tak, ka, lai nebūtu riska - varējāt ieķeksēt "nepiemērot" minimumu. Tad šodien parāda vietā dabūtu prēmiju. Jā, jā, bez jokiem. Tieši tā arī notiek! Vismaz šogad tā izdariet," iesaka Agnese.

Ekrānuzņēmums no Facebook

Kā iepriekš ziņots, piektdien VID sāka pieņemt iedzīvotāju gada ienākumu deklarācijas par 2018. gadu. Iedzīvotāji, kuriem gada ienākumu deklarācijas iesniegšana nav obligāta, deklarāciju par pagājušo gadu var iesniegt jebkurā laikā līdz 2022.gada 16.jūnijam.

Ja no algota darba ienākumiem ir maksāts iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN), tad gada ienākumu deklarāciju var iesniegt brīvprātīgi, lai saņemtu atpakaļ pārmaksāto IIN par attaisnotajiem izdevumiem, kā arī gadījumā, ja ir izveidojusies nodokļa pārmaksa saistībā ar gada diferencētā neapliekamā minimuma un progresīvās nodokļa likmes piemērošanu.

Deklarāciju var iesniegt arī, ja gada laikā nav bijuši piemēroti nodokļu atvieglojumi, piemēram, par apgādībā esošām personām. Brīvprātīgi gada ienākumu deklarāciju var iesniegt trīs gadu laikā. Tātad šogad to var iesniegt ne tikai par 2018.gadu, bet arī par 2016. un 2017.gadu, bet līdz 2019.gada 17.jūnijam - vēl arī par 2015.gadu.

Kopš 2018.gada progresīvās IIN likmes un diferencētā neapliekamā minimuma lielums ir atkarīgs no kopējiem gada laikā gūtajiem ienākumiem, tātad - ne tikai algas. Gadījumos, kad gada laikā gūtie ienākumi ir svārstīgi, var veidoties gan nodokļa piemaksa, gan nodokļa pārmaksa. Ja, rezumējot gada ienākumus, izrādās, ka IIN nav samaksāts pilnā apmērā, trūkstošo nodokļa daļu nepieciešams iemaksāt budžetā. Savukārt, ja izrādās, ka ir samaksāts lielāks IIN, nekā nepieciešams, tas tiek atmaksāts. Lai noskaidrotu, vai izveidojusies nodokļa piemaksa vai pārmaksa, katram iedzīvotājam individuāli ir jāaizpilda sava gada ienākumu deklarācija. Ja nodoklis ir jāpiemaksā valsts budžetā, tad gada ienākumu deklarācija ir jāiesniedz obligāti.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 8:16

Jaunākās diskusijas