Izlasi! Mediķe dalās rūgtās pārdomās par darbā pieredzēto

tautaruna.lv 15.februāris 2019, 18:17
 
Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta viena no fukcijām ir organizēt un nodrošināt neatliekamo medicīnisko palīdzību iedzīvotājiem. Tātad zibenīgi reaģēt, ja cilvēka veselība un dzīvība ir apdraudēta.

Tomēr ne vienmēr "ātrie" var aizsteigties tur, kur tas patiešām operatīvi vajadzīgs, jo....par to savās pārdomās facebook dalās mediķe Simona B.

"Mīļie, radi, draugi un paziņas! Esiet tik gudri un apdomājiet kārtīgi, vai tiešām atsevišķām personām saukt NMPD, kas vārtās uz ielas pa zemi un smird kā no spirta mucas, vai tomēr šajā gadījumā līdzēs policijas klātbūtne. Pajautājiet, vai palīdzība ir vajadzīga, vai kaut kas sāp.
Diemžēl šodien ir pienākusi tā diena, kad man bija jāglābj kādas sievietes dzīvība, kura palīdzību gaidīja 20min., jo es kā tuvākā brigāde modināju kārtējo alkoholiķi.

Draugs sauc draugam, jo vienkārši nevar FIZISKI piecelt vīrieti uz kājām. Palīdzot piecelties kritušajam, steidzāmies palīgā kundzei, kurai patiešām laiks bija izšķirošais šajā brīdī. Un, iespējams, kundzei tas nemaz tik labi nebeigsies, bet iereibušais vīrietis savu reibumu izgulēs un dzīvos laimīgs tālāk.

Kādos gadījumos jāzvana uz 113?
Uz NMP dienesta ārkārtas tālruni 113 jāzvana situācijās, kad cilvēka dzīvība ir apdraudēta un neatliekamās medicīniskās palīdzības saņemšanā izšķirošas ir minūtes - ir gūta ļoti smaga trauma vai ir pēkšņa saslimšana un neatliekamā medicīniskā palīdzība nepieciešama nekavējoties.

NMP dienesta mediķus izsauc, ja:
ir bezsamaņa,
apstājas elpošana vai rodas pēkšņi elpošanas traucējumi,
ir smagas traumas vai spēcīga asiņošana, kas apdraud dzīvību,
rodas pēkšņas sāpes aiz krūšu kaula, kas var liecināt par sirds infarktu,
ir vienas puses pēkšņs vājums, kas var liecināt par insultu,
citas dzīvību apdraudošas situācijas," atgādina Simona.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 5:24

Jaunākās diskusijas