"Ļaujiet arī mums dzīvot!"; cilvēki ar redzes traucējumiem vēršas pie līdzcilvēkiem

tautaruna.lv 17.janvāris 2019, 13:40
 
Reuters/Scanpix
Inese, kura ikdienā izmanto suni pavadoni vēršas pie līdzcilvēkiem, lai lūgtu netraucēt šo dzīvniekus, kuri pilda tik nozīmīgos pienākumus.

“Kārtējais lūgums... Lūdzu netraucēt suņus pavadoņus un asistentus darbā uz ielām. Īpaši pie zebrām kur ir ļoti intensīva satiksme. Neraut aiz iemauktiem, nesvilpt, nelikt rokas klāt, jo tā ir cilvēka dzīvības cena. Mēs, arī es, esmu atkarīga no suņa darba. Ļaujiet arī mums dzīvot. Pavisam nopietni," lūdz Inese.

Ekrānuzņēmums/Facebook

Lai arī cilvēki komentāros izsaka sašutumu, ka garāmgājēji tā darot, Inese norāda, ka jaunieši un bērni vispirms pajautā pirms vēlas pieskarties sunim. "Parasti tie ir cilvēku daļa, kuri nespēj turēties pretī suņa jaukajam izskatam. Un ar mīlestību metas virsu. [...] Ja tik ļoti mīl labradorus un nevar atļauties turēt, brauciet uz patversmi un izvediet sunīti, mīļojiet, cik vēlaties, būsiet visi priecīgi, bet netraucējiet pavadoņus," aicina sieviete.

Tāpat ar Ineses ierakstu dalījusies Facebook lapa "Invalīdu un viņu draugu apvienība Apeirons".

Suni-pavadoni apmāca nākamā saimnieka sarunvalodā. Sunim māca iet taisni; ignorēt uzmanību novērsošos faktorus (piem. kaķus, ēdienu, citus suņus); apstāties, norādot uz šķērsli; manevrēt ļaužu pūlī; ievērot šķēršļus, kas atrodas augšā (piem. koku zarus) un novērst neredzīgā sadursmi ar tiem. Sunim jāiegaumē daudz komandu, tādas kā “stop”, “uz priekšu”, “pa labi”, “pa kreisi”, “lēnāk”.

Treniņi notiek dažādos apstākļos : pilsētas centrā un nomalē, brīvā dabā. Sunim māca pareizi uzvesties uz ceļa braucamās daļas un, ja nepieciešams, pārvietoties gar ceļmalu. Braucieni pilsētas sabiedriskajā transportā, vilcienā, darbs dažādās telpās (veikalā, pastā, bankā) ir svarīga suņa - pavadoņa apmācības daļa. Papildus suni māca iegaumēt konkrētus maršrutus, lai viņš spētu strādāt pēc atmiņas. Apmācības laikā suns tiek iepazīstināts ar dažādām situācijām, ar kurām viņš varētu sastapties nākotnē. Sunim jāmācās analizēt un sava saprāta līmenī pieņemt pareizos lēmumus, jo savādāk viņa palīdzība neredzīgajam būs nepilnīga. Paralēli apmācībai “pēc specialitātes” suns apgūst paklausības kursu - pēc komandas pienākt, iet blakus, sēdēt, gulēt, stāvēt, doties uz savu vietu, pacelt nokritušus priekšmetus. Pārliecība, kuru iegūst neredzīgais turoties pie suņa - pavadoņa pavadas, dod viņam iespēju pārvietoties daudz ātrāk nekā tikai ar spieķa palīdzību, savā mājaslapā norāda "Apeirons"

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:02

Jaunākās diskusijas