SOCTĪKLOS: Brīdina uzmanīties no paziņu "dubultniekiem", kuri prasa apstiprināt maksājumu

tautaruna.lv 8.janvāris 2019, 14:11
 
Pixabay
Sociālajā tīklā Facebook iedzīvotājs Jānis brīdina par "dubultniekiem", kuri pārkopējot citu cilvēku profilā norādīto vārdu, uzvārdu un bildes.

"Nedēļas laikā saskāros ar diviem viltvāržiem. Acīmredzot ir kāds darbonis, kurš kopē bildes no oriģinālā profila un veido dubultnieku - ar tā paša cilvēka vārdu, uzvārdu un fotogrāfijām. Tad izsūta uzaicinājumus oriģināla draugiem. Saņemot apstiprinājumu sūta apmēram šāda satura vēstuli: "Man ir problēma, izlādējās telefons, lūdzu izpalīdzi. Atsūti sava telefona numuru, neatceros to no galvas." Redzot, ka man lūdz palīdzību labi pazīstama sieviete, nosūtīju viņai savu numuru.

Pēc mirkļa uz manu tālruni pienāca īsziņa: "Jums jāiemaksā 4.99 eiro." Nosūtiet īsziņu ar vārdu JĀ. Tūdaļ savai paziņai jautāju, kas tas par maksājumu, uz ko viņa atbildēja: "Neuztraucies es jau visu esmu apmaksājusi, tikai apstiprini ar vārdiņu JĀ." Viens, kas mani samulsināja - ar šo sievieti mēs vienmēr sarunājāmies uz jūs, bet te pēkšņi - uz tu.

Nolēmu ierakstīt meklētājā viņas vārdu un konstatēju, ka ir divi pilnīgi vienādi profili. Ar atšķirību, ka vienā, īstajā, norādīta tā pilsēta, kurā viņa patiešām dzīvo, bet otrajā norādīta Rīga. Vakar dubultnieks uzradās arī manai radiniecei. Esiet vērīgi, kāds var sākt uzdarboties jebkura no mums vārdā.

Nezinu, kāds tam visam nolūks, jo es vārdu JĀ neaizsūtīju. Tajā pašā dienā viltus profils pazuda vai arī tika nobloķēts," raksta Jānis.

Ekrānuzņēmums/Facebook

Jau iepriekš esam ziņojuši par dažādām situācijām, kad sociālajos tīklos vai ar īsziņu palīdzību tiek veikti krāpnieciski darījumi. Izplatīts gadījums fiksēts, kad iedzīvotāji saņēma zvanu no numura, kura izcelsme ir kāda eksotiska valsts. Atzvanot, zvanītājam var tikt piestādīts pamatīgs rēķins.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:53

Jaunākās diskusijas