Viesnīca nepiekrīt pārmetumiem: Rīgas senā mūra fragmentu esam veiksmīgi atjaunojuši

tautaruna.lv 6.decembris 2018, 14:44
 
Ekrānuzņēmums
Jau iepriekš ziņojām, ka rīdziniekus nepatīkami pārsteidzis, kā tagad izskatās 13. gadsimta mūra fragments Trauksmes ielā, Vecrīgā. Pēc blakus uzbūvētās viesnīcas mūra fragments "aizslēpies" aiz jaunās ēkas. Garāmgājējus skumdina fakts, ka vēstures liecība ir iebetonēta un tā senais šarms praktiski ir zudis. Situāciju komentē jaunuzbūvētās viesnīcas pārstāvji.

Informējām, ka, dodoties garām 13. gadsimta liecībai Trauksmes ielā, aculiecinieku Gustavu izbrīnījis redzamais skats - mūra fragments, kurš celtniecības laikā pat esot daļēji sabrucis, tagad ir "brutāli iebetonēts".

Blakus Rīgas vēstures liecībai jau slejas jaunuzceltā viesnīca Wellton Riverside Spa Hotel. Viesnīca uzskata, ka celtniecības laikā ir veiksmīgi tās kompleksā ir integrēta viena no Rīgas īpašajām kultūrvēsturiskajām vērtībām - 13. gadsimta pilsētas nocietinājumu mūra fragments.

"Atbilstoši Vecrīgas apbūves noteikumu prasībām, viesnīcas būvniecības procesā bija izstrādāts speciāls restaurācijas projekts mūra fragmenta saglabāšanai, pateicoties kuram mūris ir sakopts, arhitektoniski izcelts un eksponēts publiskai apskatei. Pirms būvniecības uzsākšanas tika veikta padziļināta mūra fragmenta arheoloģiskā izpēte, kuras gaitā daļa no vēsturiskā mūra bija atrakta no laika gaitā izveidojusies uzslāņojuma. Pamatojoties uz izpētes rezultātiem, tika izstrādāts speciāls mūra restaurācijas projekts, kura mērķis bija atjaunot vēsturisko vērtību un pasargāt to no drupšanas. Projekta arhitekts Juris Bērziņš ir gandarīts par paveikto darbu, kura rezultātā Rīga ir saņēmusi dāvanā sakoptu un atjaunotu apskates objektu ar īpašu kultūrvēsturisko vērtību, kas vēl vairākus gadus būs pieejams apskatei galvaspilsētas iedzīvotājiem un viesiem," pausts viesnīcas paziņojumā medijiem

“Iepriekš šis vēsturiskais objekts bija pamests un aizmirsts Vecrīgas graustu rajonā, kur dabīgi drupa. Bet pateicoties tā integrēšanai jaunās ēkas ansamblī, vēsturiskā mūra fragments ir ieguvis otro dzīvi un ilgmūžību. Saskaņā ar mūra restaurācijas projektu, kurā bija ieguldīts ievērojams investora finansējums, mūra atjaunošanas darbi ilga aptuveni gadu. Restaurācijas gaitā tika veikta pilnīgā mūra fragmenta sanācija, aizpildītas mūra spraugas un mikroplaisas, novēršot ūdens iekļuvi tajās, atjaunota mūra vēsturiskā struktūra, iestrādājot īpaši piemeklētus un līdzvērtīgus dolomīta akmeņus, tādējādi pasargājot mūri no drupšanas. Jāuzsver, ka mūra kopējā konstrukcija un apjoms ir saglabāts, par ko var pārliecināties arheologa Alda Caunes 70.-tajos gados veiktās izpētes fotogrāfijās.

Lai gan no ārpuses izskatās, ka viesnīcas siena uzbūvēta uz vēsturiskā mūra, tas neatbilst patiesībai, jo jaunā viesnīcas ēka ir uzbūvēta blakus mūrim un nekādā veidā uz to nebalstās,” skaidro arhitekts.

Jaunās viesnīcas investors esot ieguldījis līdzekļus ne tikai ēkas celtniecībā, bet arī mūra glābšanas un rekonstrukcijas darbos, kā rezultātā ir atgūta ne tikai vēsturiskā vērtība, bet arī iezīmēta vesela atjaunota kvartāla atdzimšana.

Viesnīcas celtniecība blakus vēsturiskajam mūra fragmentam tika veikta, atbilstoši Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības likuma prasībām, un būvniecības projekts tapis atklāta arhitektūras konkursa rezultātā. Turklāt viesnīcas būvniecības projekts bijis saskaņots Pilsētas attīstības departamentā, būvvaldē un citās atbildīgajās institūcijas, kur saņēmis visus nepieciešamos izvērtējumus, saskaņojumus un atļaujas. Attīstītājiem un projektētājiem bija noteiktas stingras vadlīnijas saistībā ar nocietinājumu mūra fragmenta integrēšanu jaunuzbūvētās ēkas kompleksā, kuras tika pilnībā ievērotas.

Iepriekš ziņots, ka viesnīcas Wellton Riverside SPA Hotel, kuru pārvalda SIA “Mogotel”, būvniecība sākās pirms 3 gadiem, un tajā tika investēti 25 milj. eiro, kas ietver gan investora SIA ”MV Hotels”, gan bankas piesaistīto finansējumu. Viesnīcas izsmalcinātās arhitektūras autors ir arhitekts Juris Bērziņš (AS “Palast Architekts) un projektēšanas birojs SIA “Legzdiņš un partneri” arhitekta Gata Legzdiņa vadībā. Būvniecības darbus veica celtniecības kompānija SIA „Homeland Būve” sadarbībā ar SIA “Anvil”, kas savukārt nodrošināja iekšējās apdares darbus.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 11:28

Jaunākās diskusijas