Iedzīvotājs pikts par redzēto Saeimā: Stundām ilgi visi sēž bezdarbībā

tautaruna.lv 9.novembris 2018, 16:30
 
Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency
13.Saeima 6.novembrī sanāca uz savu pirmo sēdi, kurā dienas kārtībā bija lemt par parlamenta Prezidiju.

Saeimas namā notiekošo vēroja daudzi - gan attālināti (caur TV ekrānu), gan klātienē. Katram savi secinājumi un iespaidi. Arī Juris V sociālajā vietnē facebook dalījies ar savām pārdomām.

Uzreiz! Pēc 10 minūšu "darba" jau teju divas stundas dīkstāve!

"Pirmo reizi biju Saeimā. Un pirmo reizi klātienē vēroju Saeimas sēdi. Tā bija jaunievēlētās - 13. Saeimas - pirmā sēde. Un pēc tās prom devos ar pārdomām. Proti - jebkurš uzņēmums bankrotētu, ja strādātu tik neefektīvi kā Saeima. Kāpēc tā aizdomājos?
Lūk, kāpēc!
Saeimas sēde sākas pulksten 10.00 Un pēc 15 min, kā laikā atskanēja valsts himna, svinīgo uzrunu teica prezidents un iebalsoja mandātu komisiju, sēdē tika pasludināts pārtraukums.

Līdz pulksten 12! Pusotru stundu starpbrīdis! Jau! Uzreiz! Pēc 10 minūšu "darba" jau teju divas stundas dīkstāve!


Kāpēc? Tāpēc, ka ir nepieciešama kaut kāda tehniska procedūra, kas aizņem daudz laika. Cik saprotu, ievēlētajai mandātu komisija kaut kas jāpārbauda, lai Saeima varētu sākt savu darbu. Kamēr tas notiek, tikmēr 90 deputāti klīst bezdarbībā. Kāds aiziet ministres dzimšanas dienu pasvinēt, kāds iepazīst Saeimas un tās apkārtnes kafejnīcas.


Starpbrīdis beidzies, deputāti atgriezušies darbā. Sākas ilgstoša procedūra, kas saucas zvēresta došana. To es saprotu - svarīga lieta. Mazāk vai vairāk raita procedūra, bet nepieciešama. Paiet stundas trīs, kamēr 100 gudrās galvas atrāda, cik nu kurš valodas un dialektus samācījies.


Un pēc tā saldais ēdiens - Saeimas prezidija ievēlēšana. Aizkulisēs visi jau sen vienojušies, ko iecels par saviem priekšniekiem. Atliek vien tehniska procedūra - nieka piecu cilvēku ievēlēšana. It kā sīkums - nobalso un miers mājās. Bet...


Jozus soldenais! Šo tehnisko sīkumu deputāti ievilka līdz vēlam vakaram!!!
Kāpēc? Jo tāda ir procedūra - balsot nevar elektroniski ar podziņas nospiešanu, bet gan ar biļetenu. Šī balsošana notiek šādi: vispirms paziņo, ka nepieciešams sagatavot Saeimas zāli konkrētam balsojumam. Tas prasa 20 minūtes. Tad deputāti stājas rindā un pa vienam dodas nobalsot - 40-60 minūtes. Tad notiek balsu skaitīšana un rezultātu paziņošana. Ievēl vienu un ķeras klāt nākamā iebalsošanai. Un tā piecas reizes pa pusotrai, divām stundām!


Tātad viena prezidija locekļa iebalsošana prasa kā minimums pusotru stundu!!!! Kamēr tas notiek, deputāti dīki klīst bezdarbībā. Kāds garlaikojas datorā, kāds čato telefonā, kāds iepazīst Saeimas ēku, uzzinot, kas kurā vietā atrodas, kāds sniedz interviju, kāds nekustīgi visu šo laiku sēž savā vietā un blenž tukšām acīm vienā punktā (kā to darīja viens vēl pavisam nesen bijušais skatuves mākslinieks), kāds dodas uzpīpēt (Saeimas smēķētavu varēja saost jau pa gabalu). Un tikai daži (vecie buki) ik pa laikam sapulcējas bariņā, apspriežot kārtējās shēmas. Pārējie - un tā ir lielākā daļa no 100 deputātiem - patiešām garlaikojas.


Kāpēc tas viss? Tāda ir procedūra, tāda ir sistēma! Bet velns ar ārā! Ir 21. gadsimts! Vai grūti izdomāt sistēmu, kas ļautu Saeimas prezidiju iebalsot krietni ātrāk nekā sešās stundās, no kurām reāla darbība ir kāda stunda?!
Tas manuprāt ir visizteiktākais kaitniecības piemērs - šādi izniekot laiku. Sēdēt piecas stundas bezdarbībā. Tā vietā tak var, uh, cik daudz izdarīt! Ja ne valsts labā, tad kaut vai pabūt mājās ar ģimeni, ar bērniem. Kaut vai Rīgā vienu koku iestādīt! Bet nē - procedūra tāda...
P.S. Īpaši gudrajiem komentētājiem un visu labāk zinošajiem - ES NEESMU SAEIMAS DEPUTĀTS!!!" raksta Juris

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 20:31

Jaunākās diskusijas