Talsos kafejnīcā darbiniekiem jāstrādā līdz pārgurumam, bet algas nemaksā

tautaruna.lv 7.novembris 2018, 15:09
 
F64
Kādas Talsu kafejnīcas darbinieki sūdzas par necilvēcīgiem darba apstākļiem - pārāk garām darba stundām un neizmaksātu algu, vēstīja raidījums "Bez Tabu".
Kad prasu, kāpēc tāds atalgojums, priekšniecība atbild, ka nu tāds tas atalgojums ir, piesaucot, ka ir bērni, jāmaksā nodokļi.

Kristiāna Talsu pusdienu restorānā ”Taste” nostrādāja četrus mēnešus. Sieviete pieņemta darbā kā pavāra palīdze.

”Pildīju visus pienākumus, kas saistīti ar pavāra palīga amatu un ne tikai. Bija viena pavārīte, bet viņa aizgāja prom, tad bija tā, ka iedeva papīru, pēc tā arī pašai bija jāgatavo ēdiens. Darbinieki mainījās ļoti bieži. Vairāki arī nesaņēma visu nopelnīto,” stāsta Kristiāna.

Tāpat Kristiāna stāsta, ka strādājusi garas darba stundas, bet tās priekšniecība neesot uzskaitījusi.

”Līgumā minēts, ka algu izmaksā katra mēneša sestajā datumā. Sākot jau ar pašu pirmo mēnesi, tajā datumā neizmaksāja algu. 15. datumā var pieprasīt avansu. Personīgi es to neprasīju, bet zinu, ka daudzi, kuri prasīja, saņēma atteikumu. Teica, lai gaida algas dienu. Algas tika ieskaitītas pēc viņu [priekšniecības] vēlēšanās, vēlākos datumos. Kad it kā mājās izrēķinu, ka vajadzētu būt konkrētai summai, bet īstenībā samaksā mazāk. Bija tāda sajūta, ka ieskaita tik, cik paši izdomā. Kad prasu, kāpēc tāds atalgojums, priekšniecība atbild, ka nu tāds tas atalgojums ir, piesaucot, ka ir bērni, jāmaksā nodokļi. Nodomāju - nu labi. Kad bija runa par darba laiku, virsstundām, teica, ka par virsstundām un svētku dienām nemaksās.”


Kristiāna darba attiecības ar iestādes ”Taste” īpašnieci SIA ”Scoop” pierāda ar darba līgumu. Sieviete stāsta, ka, kad saslimusi un saņēmusi ”zilo lapu”, cerējusi, ka par slimošanas periodu arī samaksās, tomēr, kā noskaidrojusi Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA), darba devējs neesot par viņu maksājis nodokļus ne centa.

Arī cita bijusī darbiniece Dagnija stāsta, ka strādājusi pārlieku garas darba stundas. ”Darbs līdz krišanai! Bija tā: ja pie izlietnes nenogāzīsies pēc visām tām stundām, tad ir labi. Vienubrīd man kļuva pat slikti ar veselību, paņēmu slimības lapu, jo sāpēja mugura,” stāsta Dagnija.

Pēc slimošanas informējusi priekšniecību, ka var atgriezties darbā, bet Dagnija bijusi nepatīkami pārsteigta, dzirdot darba devēja atbildi, ka viņa esot atlaista.


Dagnijas gadījumā, lai gan sievietei ir darba līgums ar uzņēmumu, tas nav reģistrēts, līdz ar to Dagnija apgalvo, ka nodarbināta nelegāli.

Kristiāna par iestādes ”Taste” īpašnieci SIA ”Scoop” ziņojusi Valsts darba inspekcijai (VDI) un Valsts ieņēmumu dienestam (VID). VID apņemas veikt pārbaudi uzņēmumā, savukārt VDI atbildē sievietei informē, ka uzņēmums nesadarbojas ar institūciju, nesniedz paskaidrojumus un dokumentāciju.

Talsu kafejnīcas ”Taste” priekšnieks Ģirts Bērziņš stāsta, ka, lai gan sākotnēji uzņēmums kavējies VDI sniegt paskaidrojumus un dokumentāciju, nesen esot iesniedzis visu nepieciešamo informāciju.

Lūgts komentēt faktu, ka par darbiniekiem netiek maksāti nodokļi, kā rezultātā viņi nevar saņemt samaksu par slimošanas periodu, Bērziņš atbild: ”Es šos faktus nenoliedzu. Ir nodokļu parāds. Nodokļi netiek izdalīti atsevišķi. Nodokļu parāds ir nodokļu parāds, ar to jātiek galā.”


Kad žurnālists piebilst, ka, nemaksājot par darbiniekiem sociālās iemaksas, darba devējs liedz darbiniekam tiesības saņemt atalgojumu par slimošanas periodu, Bērziņš taisnojas, ka nodokļu nemaksāšana saistīta ar grūto biznesa ieskriešanos.


Nelegālu darbinieku nodarbināšanu un to, kā uzņēmumā tiek uzskaitītas nostrādātās stundas, Bērziņš nekomentē.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 17:43

Jaunākās diskusijas