Prātam neaptverami! Jūrmalā sirmgalve joprojām dzīvo zem klajas debess

tautaruna.lv 22.oktobris 2018, 9:30
 
Ekrānšāviņš no video/Bez Tabu
Prātam neaptverama situācija! Slima sirmgalve jau mēnešiem ilgi dzīvo privātmājas pagalmā zem klajas debess Jūrmalā, Ķemeros, vēstīja raidījums "Bez Tabu".
Izdzīvoju te lietū, slapjumā arī naktis tā pavadu. Ar veselību nav labi. Kājas galīgi sapampušas. Mums nav citas izejas.

Sirreāla aina paveras Jūrmalā, Partizāna ielas 40. privātmājas pagalmā. Kamēr divstāvu mājā dzīvo kāda ģimene, nama pagalmā jau kopš vasaras vidus dzīvo 76 gadus vecā Viktorija. “Bez Tabu” viņu sastop satinušos desmit kārtās, aizsnaudušos sēžam uz soliņa savu mantu ielenkumā. Pamodināta sirmgalve stāsta, ka mantas, kas viņu ielenc, palīdzot kaut cik atturēt vēju. Kundze sūdzas par veselības kaitēm un dzīves apstākļiem.

Sieviete stāsta, ka vairākkārt izlijusi, salusi, drēbes lāga nežūstot. Guļ uz betona, noliekot veca dīvāna atzveltnes, apsedzas ar segu. Tāpat no lietus glābjas zem lietussarga un iebāžot kājas maisā.


”Izdzīvoju te lietū, slapjumā arī naktis tā pavadu. Ar veselību nav labi. Kājas galīgi sapampušas. Mums nav citas izejas. Visus šos mēnešus esmu dzērusi tikai aukstu ūdeni, ēdienu pērku no 230 eiro pensijas. Man šodien uznāca tādas sāpes, kājas kā bluķi, es nevaru paiet, tikai balstoties uz kruķiem. Es nevaru nomazgāties, tikai apmazgājos aukstā ūdenī. Uz tualeti eju spainī, saturu ieroku zemē. Kauns man runāt! Kauns, ka vecumdienās esmu nonākusi šādā stāvoklī,” saka sirmgalve.


Sirmgalve rāda vairākas bļodas, kurās apmazgājas aukstā ūdenī, tajās arī mazgā drēbes. Vasarā, kad sāka dzīvot zem klajas debess, esot bijusi labāka veselība, tad, kā pati saka, ir nolietojusies.

Par šo kundzi tik vēstīts jau jūlijā, neilgi pēc tam, kad viņa sāka dzīvot mājas pagalmā. Agrāk māja, kuras pagalmā sieviete nu izdzīvo, piederēja viņai. Sirmgalve ieslīga parādos, tostarp “ātro kredītu”, ieķīlāja namu, vēlāk to zaudēja. Sieviete norāda, ka māja viņai izkrāpta, parakstījusi dokumentus, no kuriem pati neko neesot sapratusi.


Sirmgalve jaunajiem mājas saimniekiem pārmet vienaldzību. ”Es te vienu dienu pakritu, kliedzu, lai palīdz, bet tā sieviete [mājas saimnieka Jāņa sieva] skatījās logā un smējās,” teic sirmgalve.


Likteņa varai pakļautā sirmgalve stāsta, ka pagalmā viņu uzrauga gan sociālie darbinieki, gan pašvaldības policija. ”Laikam pārbauda, vai vēl neesmu mirusi,” saka Viktorijas kundze.

Tāpat gados vecā sieviete teic, ka pašvaldības, sociālais dzīvoklis viņai nepienākas, jo neatbilst tam statusam, kam miteklis piešķirams. Esot izmaksāts vienreizējs pabalsts krīzes situācijā, kā arī piedāvāta vieta patversmē. Uz patversmi labprāt dotos, tomēr nezina, kur likt visu iedzīvi, kura nu viņu ielenc mājas pagalmā.


Starp citu, kopā ar Viktorijas kundzi privātmājas pagalmā dzīvo arī viņas dēls, 43 gadus vecs bezdarbnieks. Viņu sastopam nedaudz vēlāk nākam no bibliotēkas, kur internetā pētījis īres dzīvokļu sludinājumus. Abi ar kundzi saka, ka pagaidām neviens īres piedāvājums nav pa kabatai.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 10:40

Jaunākās diskusijas