"Šausmas! Vai tādu var dzert?" Iedzīvotāja šausminās par ūdeni, kas tek no krāna

tautaruna.lv 15.augusts 2018, 19:05
 
Ilze Zvēra/ F64 Photo Agency
Ne reizi vien Latvijas iedzīvotāji sūdzējušies ūdens kvalitāti savos mitekļos. Arī šoreiz kāda liepājniece sūkstījusies par to, kāds izskatās no krāna krūzē ielietais dzeramais ūdens.

Kundze laikrakstam "Kurzemes vārds" atnesusi parādīt, kā izskatās dzeramais ūdens no krāna. Portāls "liepājniekiem.lv" vēsta, ka tajā peldējušas baltas pārslas.

Uzreiz, kad tecinot ūdeni no krāna, nogulsnes pamanīt nevarot, tomēr tās parādoties, kad šķidrums nedaudz pastāv kādā traukā.

"Šausmas! Vai tad tādu var dzert? Neēst un nemazgāties arī es nevaru! Bet kur šitādā?" savu sašutumu neslēpj liepājniece.

Uzreiz, kad tecinot ūdeni no krāna, nogulsnes pamanīt nevarot, tomēr tās parādoties, kad šķidrums nedaudz pastāv kādā traukā. Līdzīgu ūdens piesārņojumu iedzīvotāja novērojusi arī iepriekš, taču tad tas bijis īslaicīgi, jo, pēc kundzes domām, tīrītas caurules.

SIA "Liepājas ūdens" pārstāve Sarmīte Jēkabsone skaidro, ka šī gada 3.augustā paņemts arī dzeramā ūdens paraugs, un analīžu rezultātos konstatēts, ka padotais dzeramais ūdens bija labs un atbilstošs spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem. Tiesa, netiek noliegts, ka atsevišķos gadījumos nogulsnes ūdenī ir iespējamas. "Pēc ūdensapgādes tīklu pārbūvēm, avārijām vai citiem traucējumiem īslaicīgi dzeramajā ūdenī var būt nogulsnes, kas nav kaitīgas veselībai," laikrakstu informē S.Jēkabsone.

Jāpiemin, ka, piemēram, Latvijas galvaspilsētā Rīgā centralizētajā ūdensvada sadales tīklā padotā dzeramā ūdens kvalitāte regulāri tiek pārbaudīta. Pārbaude tiek veikta saskaņā ar plānu, kas saskaņots ar Veselības inspekciju, informē portāls "Riga.lv".

Laboratorijā dzeramais ūdens tiek pārbaudīts gan pēc organoleptiskajiem, gan ķīmiskajiem, gan arī pēc mikrobioloģiskajiem parametriem. Organoleptika sevī ietver ūdens pārbaudi pēc tā estētiskajām īpašībām - smaržu un garšu, tam varētu pieskaitīt arī ūdens krāsu un duļķainību. Tīram ūdenim jābūt dzidram, bez nepatīkamas smaržas, garšas un krāsas. Ūdens paraugos tiek noteikta arī pH vērtība, elektrovadītspēja un citi rādītāji, kas raksturo ūdenī izšķīdušo vielu daudzumu. Mikrobioloģiskajās pārbaudēs tiek kontrolēts, vai ūdenī nav savairojušies mikroorganismi, un vai tas nesatur patogēnās baktērijas, piemēram, zarnu nūjiņu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 12:02

Jaunākās diskusijas