Neizskaidrojama miesu saēdoša čūla kļūst par epidēmiju Austrālijā

Portāls nra.lv 17.aprīlis 2018, 12:21
 
Reuters / Scanpix
Zinātnieki un mediķi izteikuši satraukumu par miesas saēdošas čūlas strauju izplatību Austrālijā, informē CNN.

Līdz šim tā bijusi fiksēta tikai centrālajā Āfrikā, tomēr tagad Buruli čūla teju epidēmiski izplatās Austrālijā un tā ir liela problēma, jo iemesli tam joprojām nav skaidri.

Pat vairāk - jaunā pētījumā secināts, ka šai epidēmijai nepieciešams ''steidzams risinājums'', jo šī saslimšana paliek aizvien izplatītāka un regulārāka.

Vien 2016.gadā šīs čūlas gadījumu skaits uzlēcis par 72%.

Slimības iemesli un tas, kā tā vispār izplatās no cilvēka uz cilvēku nav zināms. Nav arī nojausmas, kāpēc šī čūla kļūst aizvien izplatītāka.

Buluri čūla Āfrikā izplatīta purvainās un tamlīdzīgi mitrās vietās, tomēr Austrālijas gadījumā tā nav.

Tās rezultātā ir bijuši nāves gadījumi, tomēr visbiežāk, ja to neārstē, viss beidzas ar invaldititāti - amputāciju vai operāciju, kura ievērojami ierobežo funkcijas. Antibiotikas palīdz vien 40% gadījumu, tomēr ja tās nesāk lietot nekavējoties, minētā operācija ir faktiski neizbēgama...

EPA / Scanpix

Sākotnēji tā parādās kā nesāpīgs puns vai izsitums, tomēr apmēram četru nedēļu laikā čūla kļūst izteikta, ar tendenci palielināties. Dažreiz tā pat skar kaulu, izraisot ''nepatīkamas deformācijas''.

Pagaidām zinātnieki pieļauj, ka ar to inficēties var peldoties atklātās ūdenstilpnēs, no oposumu izkārnījumiem vai insektu kodumiem.

Visbeidzot, tā var slimniekiem var ievērojami ''uzsit pa maciņu''. Austrālijā šīs čūlas ārstēšana un seku novēršana pacientam izmaksā vidēji 9000 eiro.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 9:23

Jaunākās diskusijas