Strenču Psihoneiroloģiskās slimnīcas teritorijā savairojušies vairāk nekā 60 kaķi

Portāls nra.lv 31.augusts 2017, 15:31
 
Ekrānšāviņš/Zanda Bērziņa Radziņa/facebook
"Mani nekas vairs neizbrīna! Esmu redzējusi 30 + nekastrētu kaķu pensionāres dzīvoklī un, atvainojos, pēc tam vēmusi ap stūri. Esmu redzējusi dzīvnieku barus Bolderājā un Daugavgrīvā – neapdzīvotās teritorijās. Esmu daudz redzējusi, bet vakar piedzīvotais manī radīja tiešām patiesas bažas, ka viss, ko dara dzīvnieku aizstāvji – 80 % gadījumu tikai un vienīgi par saviem līdzekļiem, tiešām ir kaķim zem astes," ierakstu facebook iesāk Zanda.

"Vakar personīgi devos uz Strenčiem, lai palīdzētu noķert tur - slimnīcas teritorijā savairojušos kaķus, par kuriem kāds bijušais pacients ziņoja sociālajā tīklā Facebook.

Stāsts - Latvijas banālais. Sirma kundze (starp citu no slimnīcas personāla) jau 30 gadus šajā teritorijā baro kaķus. Protams, par medicīnas jēdzienu „kastrācija” dzirdējusi nav, kaut gan skaitās mediķis. Tā nu šie kaķi tur pašplūsmā vairojušies un šobrīd, nebaidīšos sacīt, viņu skaits ir ap 60. Septembra sākumā atkal dzims mazie, jo redzēju vismaz 5 grūsnas kaķenes, tad to skaits jau pārsniegs 100.

Kaķi, protams, nav mājas mīluļi, bet ar savvaļas dabu.
Vakar izdevās noķert 5 lielos kaķus un 9 mazos.
4 lielie un mazuļi šobrīd atrodas Valmierā dzīvnieku aizsardzības biedrībā „Trīnīte”. 3 lielie tiks kastrēti un atlaisti atpakaļ. Vienai kaķenītei ir jāamputē ķepa. Visdrīzāk - viņa paliks biedrības aprūpē. Mazos apkops un meklēs mājas. Piektā kaķene jau kastrēta Smiltenes tehnikuma klīnikā un šovakar tiks palaista atpakaļ. Interesanti, ka no Strenčiem neviens neizrādīja interesi viņai atbraukt pakaļ, viņu vedīs Sarmīte par saviem līdzekļiem.

Nākamajā trešdienā brauksim atkal. Padsmit mazuļus un mammu ir piekrituši uzņemt biedrībā „Liberta”, kas atrodas Liepājā. Vēl 5 lielos var kastrēt „Trīnītē” un 4 Smiltenē. Tāda šobrīd ir situācija. Izrādās Strenču novadam ir pat līgums ar dzīvnieku patversmi Valmierā. Kāpēc nekas nav darīts, lai ierobežotu slimnīcas teritorijas kaķu vairošanos, es nezinu. Viens no cilvēcīgajiem iemesliem varētu būt tas, ka Valmieras patversmē līdz šim dzīvniekus nogalināja, pat nesagaidot 14 dienas.

Skumji ir tas, ka mani pat neizbrīna fakts, ka nedz novada dome, nedz slimnīca pat nedomā, ka vajadzētu biedrībām, kuras gatavas palīdzēt, piedāvāt finansiālu atbalstu - kastrācijas izmaksu segšanu, naudiņu degvielai.
Pirms nelielās vētras soctīklos, bijusi doma dzīvniekus likvidēt - kā??? Noindējot, nošaujot??? LR Veselības ministrija - Strenču slimnīca taču ir Jūsu pakļautībā?

Ja nu kāds Strenčos un arī citās pašvaldībās nezina, tad par šādu soli var piešķirt līdz 5 gadiem brīvības atņemšanu, jo to paredz Krimināllikums. Un mēs ļoti uzmanīgi sekosim, kas ar kaķiem notiks.

Kā šādā gadījumā rīkoties pašvaldībai (arī citām, kas šo lasa) un uzņēmumam (arī citiem).
1. Tā kā dzīvnieku ir ļoti daudz, tad budžetā jāizdala līdzekļi vienreizējam pasākumam - dzīvnieku ķeršanai un kastrācijai.
2. Ja pašvaldība, uzņēmums nolēmuši, ka dzīvnieki jālikvidē, arī tad tie jānogādā klīnikā vai jāsauc speciālisti, jo eitanāziju drīkst veikt TIKAI veterinārārsti. Tas arī nebūs pa velti.
3. Jāatceras un jāatgādina, iespējams, pirmo reizi mūžā jāizlasa, jāizkopē un pie sienas jāpieliek saviem iedzīvotājiem, darbiniekiem (Strenču slimnīcas teritorijā klīst arī darbinieku nekastrētie dzīvnieki) APK 106. pants, kur skaidri uzrakstīts, ka nekastrēti dzīvnieki NEDRĪKST blandīties apkārt.
4. Kastrētu un vakcinētu kaķu kolonija šādā vietā ir pat ļoti vēlama, jo tā iznīcina grauzējus, kas apdraud noliktavas un pārtikas glabātuves.
5. Katra novada domei ir jāslēdz līgums ar kādu patversmi, pie tam - izvērtējot nevis lētāko piedāvājumu - savāc dzīvniekus, aizved nezināmā virzienā un nogalina, bet gan patversmi, kas, izvērtējot situāciju, sniedz labāko risinājumu, piedāvājot veidot šīs kolonijas, apmācīt darbiniekus. Tādus līgumus iespēja slēgt arī lieliem uzņēmumiem.
6. Pašvaldība, uzņēmumi, lūdzu, tieciet galā ar tā saucamajām „kaķu tantēm un onkām”!

Es nezinu, kā tālāk attīstīsies Strenču Psihoneiroloģiskās Slimnīcas kaķu sāga. Ir cilvēki, kuri gatavi palīdzēt, bet - vai tas viņiem jādara par skaistām acīm?
Dzīvnieku Aizsardzības Biedrība "Trīnīte" Smiltenes Tehnikums - atrodas turpat blakus! Slimnīcai tā ir viena sēde, viens lēmums - piešķirt ~ 2 tūkstošus, lai biedrība un tehnikuma klīnika kastrētu, atlaistu lielos kaķus, sakoptu mazos un sameklētu jaunus saimniekus.

ZIEDOJUMU KONTS:
Dzīvnieku aizsardzības biedrība "Trīnīte"
AS SEB BANKA
LV40UNLA0050018620445
Reģ. Nr.40008190018
SWIFT kods: UNLALV2X
Mērķis - Strenču kaķiem
Ziedojumiem no ārzemēm caur Pay Pal, piesaistītais e-pasts: biedriba.trinite@gmail.com

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:55

Jaunākās diskusijas